Danıştay`dan yeni bir karar

AHEF ' in girişimiyle, Bursa Aile Hekimliği Derneği adına açılmış olan ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nin Kurulması ve Çalıştırılmasına dair Yönerge’nin “Adli tıbbi hizmetler” başlıklı 20. ve “Acil sağlık hizmetleri” başlıklı 21. Maddelerinin iptali istemi ile açmış olduğumuz davamız Danıştay Beşinci Dairesinin 2011 / 7194 Esas ve 2014 / 5684 Karar sayılı 03.07.2014 tarihli kararı ile kabul edilmiş ve söz konusu maddeler iptal edilmiştir.

Dava konusu edilen yönerge maddelerinin dayanağını ise Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin 10. Maddesinin 5. Bendi oluşturmaktadır.

Anılan mahkeme kararları ile Toplum Sağlığı Merkezi’ne verilen Adli Tıbbi Hizmetlerin ve Acil Sağlık Hizmetlerinin devamlılığının sağlanması, bu konuda nöbet listeleri oluşturulması ve planlamamın yapılması görevleri ve yetkileri iptal edilmiştir.

Uygulamada özellikle Entegre Sağlık Hizmetinin sunulduğu veya hastane bulunmaya ilçe merkezlerinde verilen adli tıbbi hizmetler ile acil sağlık hizmetlerinin sağlanmasında Toplum Sağlığı Merkezlerinin geniş yetkileri iptal edilmiş olmaktadır.

Söz konusu Yönerge hükümleri ile Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 10. Maddesinin 4. Bendi ile düzenlenen ve aile hekimlerinin hastanelerin acil servislerinde nöbet tutmasını öngören düzenleme ile ilgisi bulunmamaktadır.

Türkiye’nin en ücra köşesinde görev yapan aile hekimlerinin de haklarını savunmayı ilke edinmiş olmamız nedeni ile geneli ilgilendirmeyen düzenlemelere karşı da hukuk mücadelesi vermekteyiz.

Acil servislerde verilen nöbet görevleri ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi nezdinde iki davamız, Danıştay nezdinde üç davamız ve İdare Mahkemeleri nezdinde dokuz davamız halen derdest olarak devam etmektedir. Aile hekimliği kamuoyunun tüm bu mahkemelerden gelecek sonuçlar hakkında sabırsız olduğunu bilmekte ve fakat buna rağmen çalışmalarımızı büyük titizlik ile sürdürmekteyiz. Bugüne kadar aile hekimliği sistemi ile ilgili olarak açmış olduğumuz yüzlerce davalarda alınan olumlu kararlar bizlere doğru yolda olduğumuzu göstermektedir.

Bu itibarla alınan söz konusu kararın ilgili Yönerge hükümleri uyarınca mağduriyet yaşayan aile hekimlerimiz hakkında hayırlı olmasını diliyoruz.

Avukat Arda AŞIK

PAYLAŞ: