Kalite Geliştirme Komisyonu

 

FEDERASYONUMUZ

HER PLATFORMDA SÖZ SAHİBİ OLMAYA

DEVAM EDİYOR

 

AHEF aile hekimlerinin meslek örgütü olma bilinci ile Aile Hekimliği uygulamasında sahada özveri ile görev yapan meslektaşları için her platformda söz sahibi olmaya devam ediyor.

 

Aile Hekimliği uygulamasında çok önemsenen ve Kalite komisyonunun başarı ile yürüttüğü “Aile Hekimliği İş Yükü Analizi Projesi”yle ile ilgili olarak THSK’dan AHEF'e iletilen davet üzerine AHEF adına resmi görüşmelerde bulunmak üzere Kalite Komisyonu Başkanı Dr. Alper Zobarlar ve Dr.Rıdvan Karagöz 27-28 Aralık tarihlerinde Ankara'da düzenlenen iş yükü analizi ön çalışma grubu toplantısına katıldılar.

 

Toplantıda Sağlık Bakanlığını; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Halil EKİNCİ ile beraber Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Aile Hekimliği Eğitim ve Geliştirme Daire  Başkanlığı, Aile Hekimliği Uygulama Daire Başkanlığı,  Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı, Ruh Sağlığı Programları Daire Başkanlığı, Obezite-Diyabet ve Metabolik  Hastalıklar Daire Başkanlığı, Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı, Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı, Kronik Hastalıklar,Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı çoğu daire başkanı düzeyinde olmak üzere temsil etti.

 

 

Bunların yanı sıra toplantının bilimsel veri işleyişini ve finansman aşamasını organize etmek için UNİCEF, Merkez Bankası, Verimlilik Genel Müdürlüğü yetkilileri ve bir çok üniversiteden endüstri mühendisliği hocalarıyla birlikte Aile Sağlığı Mensupları Derneği temsilcileri katıldı.

 

Bakanlık, AHEF Kalite Komisyonunun devam ettirdiği AİLE HEKİMLİĞİ İŞ YÜKÜ ANALİZİ PROJESİ ile aynı tür bir çalışmayı ASEler için planladığı öğrenildi. AHEF bu projenin ilerlemesinde yol gösterici pozisyonda oldu.

 

ASE Çalıştayı sırasında, ASE lerin mevcut problemleri değerlendirildi.  Görevlerini tanımlayan iş parametreleri tespit edildi. Yapılması planlanan çalışmanın şekli, bundan sonra işlenecek olan süreç ve finansmanı belirlenip raporlandı ve THSK’ya sunuldu.

 

Aile Sağlığı Çalışanı arkadaşlarımızla bir ekip olduğumuz daha etkin çalışmaları için;

1-) Bürokratik işlemlerin azaltılması

2-) Bazı iş ve işlemler için kolaylıklar sağlanması (örneğin online hasta kaydı, hastaların özlük bilgilerin topluca aile hekimine iletmesi gibi gibi..)

3-) Eğitimlerle ilgili kaybedilen zamanı önlemek için bazı eğitim ve bilgilendirmelerin bakanlığımız ve THSK tarafından yapılması

4-) Hastalara bizlerin değil hastaların bize erişimlerinin zorunlu kılınması veya teşvik edilmesi

5-) Gerekli ASBlerinde randevulu çalışmak isteyen aile hekimleri için bakanlığın merkezi randevu sistemi kurulması

6-) AHBS programlarında hastaların her bir verisinin ayrı daire başkanlarının ayrı modüllerle gönderilmesinin önüne geçilmesi konularında talepler iletildi.

Daire Başkanlarıyla 2 gün boyunca biraraya gelip sorunlarımız konuşuldu ve iş yükümüzle ilgili zorluklarımız ve gelmesi muhtemel yeni iş ve görev tanımlamaları ile ilgili endişelerimiz anlatıldı.

 

             Bakanlık yetkililerinin bir çoğu ile görüşmelerde bulunuldu. Yeni yönetmelikle ilgili, TSMlerde soğuk hava depoları kurulması, ekstra bir ASE verilmesi, 2. aşama eğitimler, bizlerden habersiz sistemimize atanan bebekler, AHBS programları, Gebe ve Bebek Bildirimleri ile ilgili sadece biz AH ve ASElere değil vatandaşlara da bir yaptırım yapılması, Kamu spotları gibi bir çok çarpıcı konu dile getirildi. Zaten AHEF yöneticileriyle görüşmelerin devam ettiği ve yönetmeliğin bu doğrultuda şekillendiği belirtildi.

 

Şunu anlıyoruz ki kimse bireysel olarak güçlü değildir. İçerisinde bulunduğumuz AHEF Çatısı sayesinde artık Sağlık Bakanlığında bir söz sahibiyiz.

 

            İyi ki varsın AHEF…

 

PAYLAŞ: