ASM kiraları

Değerli Arkadaşlar,

 
05.04.2013 Tarihinde önceden planlandığı gibi THSKB'da Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları planlama ve Organizasyon Daire Başkanlığın da Kurum yetkilileri Kiralarla ilgili toplantı yaptık.
 
Toplantıda hem kendi görüşlerimizi hem de sizlerden gelen şikayet ve önerileri ilettik. Bildiğiniz üzere bu konuda en büyük sıkıntımız bütün illerde bir standardın olmayışı ve çok farklı ücretlendirmelerin söz konusu olmasıydı. Bu konuda bir standardın getirilmesi en büyük isteğimizdi.
 
Kurum yetkilileri Sağlık Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yapılan devir protokolü ve devamındaki yaptıkları görüşmelerin tutanaklarını da bizlerle paylaştı. Sahadaki en büyük beklenti olan kamu lojman fiyatlarına endekslenmesi önerimiz kabul edilmediğini belirttiler. AHEF olarak Bakanlığa yazdığımız yazının Maliye bakanlığı Milli Emlak müdürlüğüne gönderildiğini Maliye Bakanlığının da bu konuda olumsuz görüş verdiğini bildirdiler. Gerekçesi Mevzuat ve devir protokollerine göre lojman gibi Aile Hekimlerine kiralama işleminin yapılamayacağı Yasal olarak Hazine taşınmazları yönetmeliğince kira tespiti ve ihalesinin yapılması gerektiği bu nedenle sadece kamu lojman fiyatlarının Aile Hekimlerine kiralama işleminde hukuken uygulanamayacağı tespit edilmiştir.
 
Buna rağmen AHEF olarak bu amaca hizmet etmek için kamu konut kira ücretlerinden yola çıkılarak bir formülasyon üzerinde çalıştık. Bu formülasyon ile kiralama bedelleri açısından Aile Hekimleri arasında olabildiğince uçurumların azalması sağlanmaya çalışılmıştır ve bu konuda mutabakata varılmıştır.
 
Toplantının detaylarını size dört ana başlıkta söylemem gerekirse;
 
1- ASM Kiralama işlemleri şartları
 
2- Aile Sağlığı Merkezi Tahmini muhammen Kira bedeli tespit kriterleri ( a.b.p.r.k.m )
 
          - Yerleşim birimi katsayısı = Köy,Belde,İlçe, İl, Büyükşehir
 
          - Çalışan Hekim sayısı katsayıları
 
          - İl Satın alma gücü paritesi   
 
 
          - Aile Hekimliği Birim alanı
 
          - K sabiti : 2946 Sayılı Kamu konut kanununa göre lojman metrekare fiyatı
 
          - Aylık Metrekare birim rayici = 0,9 ila 1,05 arası.,
 
3- Sözleşme Hükümleri
 
4- Kiracı ve kiralayanın sorumlulukları
 
Bu konuları konuştuktan sonra Türkiye çapında örneklemelerle Kira tespitleri yaptık. Toplantı yer yer çok sert geçti bütün çekincelerimizi paylaştık. Sahanın motivasyonun önemini vurguladık. Türkiye'de bir standart oluşması açısından çok güzel bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Tahmini Tek kişilik 60 M2 ASM için Aylık kira 130 - 259 Tl arasındadır. Bu hesaplamaya İstanbul Bebek Semti ile Hakkari'nin en ücra köşesi dahildir. Hekim sayısı arttıkça kira bedeli biraz artacaktır.Fakat hekim sayısı arttıkça M2 azaldığı için rakamlar ortalamaya yakın olacaktır.
 
Çalışmanın en güzel tarafı Türkiye çapında belirli bir standardizasyon getirilmesi olmuştur. Gerekli görüşler alınıp imzalar tamamlandıktan sonra resmiyet kazanacaktır. Umarız son anda bir değişiklik olmaz.
 
Toplantıya katılan Hukuk Komisyonu Yürütme Kurulu üyemiz Dr.Ümit Işıldak ve Hukuk Büromuz Avukatlarından Arda Aşık'a katkılarından dolayı Yönetim Kurulu adına teşekkür ederim.
 
Halk Sağlığı Kurumuna asıl gidiş amacımız kiralar olmakla beraber diğer bizleri ilgilendiren bazı konularda da ( Özellikle Ücret Yönetmeliği ve yeni denetleme formları vb. ) Kurum yetkilileri ile geç vakitlere kadar görüşmelerde bulunduk. Sonuçlarını aldıkça sizlerle paylaşacağız...
 
Birimizin sorunu hepimizin sorunudur.
 
Söz konusu Aile Hekimliği ise gerisi teferruattır..
 
Saygılarımla

 

 

Dr. Şenol ATAKAN

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi 

AHEF Hukuk Komisyonu Başkanı

PAYLAŞ: