AHEF Hollanda`da

Değerli Aile Hekimi meslektaşlarımız ve üyelerimiz,
 
AHEF'in üstlenmiş olduğu misyon ve vizyonları gereği uluslar arası ilişkilerde somut adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu çerçeve içinde uzun süredir Hollanda Aile hekimleri örgütleri LHV ( Landelijke Huisartsen Vereniging) ve NHG ( Nederlands Huisartsen Genootschap) ile AHEF arasında iki ülke aile hekimleri adına bir işbirliği ve kardeşlik projesi görüşmelerinde bulunuyorduk. Yapılan karşılıklı görüşmeler ve yazışmalar sonucunda fikir birliğine varılarak bir kardeşlik ve iş birliği protokolü imzalanmasına karar verildi. 13 Mayıs 2013 Pazartesi günü sizlere daha öncede duyurmuş olduğumuz gibi AHEF adına Başkan Dr. Murat Girginer, Genel Sekreter Dr. Tolga Sucu, Yönetim kurulu üyesi ve Uluslararası ilişkiler koordinatörü Dr. Zafer Kalaycıoğlu ve Uluslararası İlişkiler komisyonundan Doç.Dr.Olgun Göktaş 2 gün süren görüşmelerde bulunmak üzere Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Arnheim ve Rotterdam da bulunduk.
 
 
AHEF heyeti; AHEF Genel Sekreteri Dr.Tolga Sucu, Doç. Dr. Olgun Göktaş, Başkan Dr. Murat Girginer, AHEF Yönetim Kurulu üyesi ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr.Zafer Kalaycıoğlu
 
  13 Mayıs 2013 Pazartesi günü AHEF heyeti LHV ve NHG merkezlerinin bulunduğu Utrecht'te Domus Medica kompleksinde Hollanda Elçiliğimizden Başkonsolosumuz Sayın Yunus Belet ve Konsolosluk Genel Sekreterimiz Hasan Şenok görüşmelerde başından sonuna dek bizim yanımızda destekte bulundular. Görüşmelere LHV adına Başkanı Steven van Eijck, Başkan yardımcısı Dr.Bram Stegeman, LHV Genel Müdürü Lodi Hennink, Genel Sekreter Filiz Koruyucu, LHV UEMO delegesi Dr. Pieter van den Homberg, NHG adına Başkan Dr. Rob F.Dijkstra, Genel Sekreter Dr. Anika Corpeleijn, Hollanda'da görev yapan vatandaşımız Türk aile hekimi ve LHV bölge yöneticisi Dr. Muhammed Tokyay katıldılar. KNMG ( Hollanda Doktorlar Federasyonu) başkanı Prof. Dr. Rutger Jan van der Gaag ile de görüşmelerde bulunuldu.
  AHEF, LHV, NHG işbirliği, karşılıklı beklentiler, tecrübe paylaşımları, sorunlar, çözüm yolları, politika geliştirme yöntemleri, saha deneyimleri, gelecek stratejileri aktarıldı. Daha önceden üzerinde çalışılan ve ortak akılla genel çerçevesi belirlenen protokol imzalanması aşamasına geçildi. Protokolü AHEF adına Başkan Dr.Murat Girginer, LHV adına Başkan Steven van Eijck, NHG adına Başkan  Dr. Rob F. Dijkstra imzaladılar. İmzalanan Protokol ektedir. Dört ana başlıkta imzalanan protokol işbirliği ve kardeşlik projemizi tamamlayacaktır. Ülkemiz ve aile hekimleri adına hayırlı olmasını diliyoruz.
 
 
Soldan Sağa: Dr. Pieter van den Homberg , Dr. Murat Girginer, Dr.Zafer Kalaycıoğlu, Başkonsolos Yunus Belet, Konsolosluk Genel Sekreterimiz Hasan Şenok
 
 
 
 
Dr. Zafer Kalaycıoğlu, Başkonsolos Yunus Belet, Konsolosluk Genel Sekreteri Hasan Şenok ve LHV başkanı Steven van Eijck'e AHEF ve projelerimizi anlatıyor.
 
 
  İmza töreninden sonra önce Domus Medica kompleksinde 4. ncü katta bulunan NHG merkezini hep birlikte inceledik. 130 çalışanı bulunan NHG de hasta eğitimleri, hasta bilgilendirme broşürleri, guideline'ler( kılavuzlar), bilimsel dergiler yazılı materyaller, hastalar için ve hekimler için ayrı ayrı web sayfaları, forumlar gibi elektronik materyaller hazırlanıyor, saha ile paylaşılıyor. Her yıl guideline (kılavuzları) ları yeniliyorlar, bu yıl ki guideline 2 cilt halinde çok geniş hazırlanmış. Birer örnek aldık. Bölümlerde çalışanlardan bilgiler aldık, sistemlerini inceledik.
 
Dr.Tolga Sucu,Büyükelçimiz Yunus Belet ve LHV başkan yardımcısı Dr.Bram Stegeman ile Prof.Dr.Rutger Jan van der Gaag'ı dinliyor..
 
 
NHG Başkanı Dr. Rob F. Dijkstra....
 
 
  Üçüncü katta bulunan LHV merkezinde 80 kişilik bir ekip çalışıyor. Basın duyuruları, basın takipleri yapılıyor, yasal düzenlemeler için hazırlık yapılıyor ve politikalar geliştiriliyor, finansman merkezleri mevcut, örnek asm leri tasarlayan bir bölümleri ve mimarları var, hem aile hekimleri hem de merkez çalışanlarının hizmet içi eğitimlerinin planlandığı bir bölümleri var. Profesyonel bir yönetim anlayışı ile toplam 210 çalışanın bulunduğu dev bir yapıları var LHV ve NHG nin ve birlikte çalışıyorlar. Kıskanılası bir yapı...
 
LHV Genel Müdürü Lodi Hennink...
 
 
  Bilimsel çalışmaları ile dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Maastricht Üniversitesi Aile Hekimliği Bölümünde aile hekimliği ile ilgili ulusal ve özellikle uluslararası ağlarla geniş araştırmalar, eğitimler ve klinik çalışmalar yapılmaktadır. Bu üniversiteye yaptığımız ziyarette Bölüm başkanı Prof. Dr. Geert Jan Dinant ile görüşmelerde bulunduk. Çok önemli bilgi paylaşımlarını gerçekleştirdik. Türkiye olarak AHEF adına önemli çalışmalar için anlaşmalar yaptık. Eğitim örnekleri, klinik çalışmalar, bilimsel araştırmalar adına aile hekimliği ile ilgili bağlantılar kurarak önümüzdeki günlerde ortak çalışmalara başlayacağız.
 
Dr. Tolga Sucu, Lodi Hennink (LHV Genel Müdürü ), Dr. Murat Girginer, Dr.Bram Stegeman ( LHV Başkan Yardımcısı) Başkonsolos Yunus Belet...
 
 
Tabi tüm bunları yaklaşık 11 milyon € luk bir bütçe ile yönetiyorlar. Ve bu bütçenin tamamı sahada çalışan ve hemen hemen tamamına yakınının üye olduğu derneklerine kayıtlı 11.000 aile hekiminin aidatlarından sağlanıyor. Aile hekimlerinin bu birlikteliği, hem kendilerine hem ülkenin aile hekimliği yoluyla sağlık bütçesine ve dolayısıyla aile hekimliğinin kalitesine yansıyor. Çıkacak yasalarda masaya güçlü oturmalarını sağlıyor. Ülkemizin bu ve bundan daha da iyisine layık olduğunu inanıyoruz.
 
LHV Başkanı Steven van Eijck ile Başkanımız...
 
 
Dr.Tolga Sucu, Başkan Steven van Eijck ile...
 
 
LHV ve NHG ile ilgili bazı bilgiler, 
 
LHV, NHG Hollanda Aile Hekimleri tarafından üyelik ücreti ödeyerek (yıllık belirlenmiş bir ücret) finanse ediliyor. Toplam yıllık 11 milyon € civarında bir rakam.
 
 KNMG Başkanı Prof. Dr. Rutger Jan van der Gaag heyetimiz ile...
 
 
KNMG ( Hollanda Doktorlar Federasyonu ) ise 7 federasyon üyesi tarafından finanse ediliyor. LHV bu 7 üyelerden bir tanesidir. Burada da aylık değil, yıllık ücret ödeniyor.
 
Ayrıntılı bilgi için lütfen www.knmg.nl , www.lhv.nl ve www.nhg.org web sitesine bakınız.
 
AHEF Genel Sekreteri Dr.Tolga Sucu, LHV Başkanı Steven van Eijck, LHV Başkan yardımcısı Dr. Bram Stegeman, Sayın Filiz Koruyucu, AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer, Başkonsolos Sayın Yunus Belet, Doç.Dr. Olgun Göktaş, Hollanda da görev yapan Türk Aile Hekimi ve LHV bölge yöneticisi Dr. Muhammed Tokyay, AHEF YK üyesi ve uluslararası ilişkiler Koordinatörü Dr. Zafer Kalaycıoğlu.
 
LHV’nin hizmet alanı (özet):
 
LHV 7 bölgede, 23 şubesiyle sahada çalışan aile hekimlerinin tüm hakları için mücadele eder. LHV aile hekimlerinin eğitim, finansman, özlük hakları, aile hekimliği merkezinin fiziki şartları, hasta bakımı, aile hekimliği politikası, alternatifler üretilmesi ve buna uygun finansal destek alınması ve buna benzer tüm konularda aile hekiminin yanındadır ve hazırladığı tüm rapor ve projeler ile Hollanda Saglik Bakanlığını adeta yönlendirmeye calışır ve yönlendirir.
 
Maastricht Üniversitesinden Prof. Dr. Geert Jan Dinant ve Doç Dr. Olgun Göktaş.
 
Bununla birlikte NHG aile hekimlerin akademik ve eğitim alanındaki derneğidir ve daha çok aile hekimliği uygulamasındaki klinik uygulama rehberlerini (guidelines) ve hasta eğitim materyallerini hazırlar.
 
1. Stratejik konumu güçlendirme
 
     * Siyasetçi üzerine etki sağlamak
     * Diğer kurum, örgüt ve kuruluşlar ile sıkı işbirliği kurmak
     * Tüm Aile Hekimlerine yönelik hizmet sunmak
 
2. Maddi menfaatlerin temsili
     * Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler
     * Sigorta Kurumu ile görüşmeler, tarife ve performans alanında anlaşmalar sağlamak
     * Hollanda Sağlık Otoritesi ile görüşmeler
 
3. Mesleki güç birliği oluşturmak
     * Dernekleşme/örgütlenme
     * Belirli gruplara destek sağlamak:
        - Aile hekimlerine
        - freelance ( yedek kuvvet olarak izne çıkan aile hekimlerinin yerine) çalışan aile hekimlerine ve pratisyen yanında calışan aile hekimleri
        - eczanesi olan pratisyen (köy yerlerinde vs.)
        - eğitim alan aile hekimlerine
        - obstetrik hizmeti veren aile hekimlerine
        - sığınmacı ve yasadışı göçmenlere hizmet sunan pratisyenlere
        - yoksun bölgelerde hizmet veren pratisyenlere
 
4. Aile Hekimliği sisteminin kalitesini yükseltme
    * Kayıt yenileme sistemi
    * Aile Hekimlerine öneri seti (toolkits) hazırlamak
    * CHBB kayıt sistemi (özel yetenekli Aile Hekimleri kayıt sistemi)
    * Aile Hekimi personeli için yetkinlik profilleri geliştirmek
 
5. Günlük uygulamada Pratisyen Hekime Destek
     * Faturaları beyan edişte yardım
     * Pratisyen Hekime öneriler
     * Personel politikası
    * LHV ecza-bölümü zaman zaman pratisyen hekimi ziyaret eder ve tavsiyelerde bulunur
     * Öneri seti (toolkits) hazırlamak
 
6. Üyeliğin getirdiği faydaları belirtmek
    * Yasal tavsiye ve yardım hizmeti
    * Sigorta hizmeti
    * İnşaat danışma hizmeti
    * Pratisyen hekime web site hizmeti (web site oluşturmada)
    * Dergi paketi hizmeti (bekleme odasına koyuluyor)
 
AHEF'e gösterdiği yakın ilgi, işbirliği ve kardeşlik protokolü için LHV'ye,NHG'ye KNMG'ye ve Maastricht Üniversitesinden Prof. Dr. Geert Jan Dinant'a teşekkür ediyoruz. İşbirliğimiz ile atılacak adımlar ve ülkemiz aile hekimliğine katacağı değerler için tarihi bir protokol imzaladığımızı, ayrı bir koordinasyon ve koordinasyona bağlı çalışma grupları ile ilerleyeceğimizi, çalışma gruplarının  oluşturulması ile ilgili duyuruları sizlerle paylaşacağımızı saygılarımızla bilgilerinize sunarız.
 
Birlikte Başardık, Birlikte Başarmaya Devam Edeceğiz...
Sizin AHEF'iniz olmaktan onur duyuyoruz....
 
 
 
 
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu
Yönetim Kurulu

PAYLAŞ: