E-reçete Hukuk Dışı mı ?

 

ECZANELER VE ECZANE HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Eczane Hizmetleri

Ecza Maddelerinin Özellikleri ve Sorumluluk

Kabul Edilebilecek Reçeteler

Madde 22-Eczanelerde yalnızca tabipler, diş tabipleri ve veteriner hekimler tarafından yapılmak üzere yazılan reçeteler kabul edilir. Okunamayan reçetelerin düzeltilmesi için, ilgili tabible irtibat kurulur.

(Ek Fıkra: RG-2/11/2007-26688) İnternet, faks, telefon, kurye, komisyoncu ve benzeri yollarla eczanelere gelen reçeteler kabul edilmez. Eczanelere bu yolla gelen ilaç talepleri karşılanmaz. (Ek son cümle:RG-23/7/2009-27297) Hekimlerin elektronik ortamda yazarak bunu güvenli elektronik imza ile imzalamalarıyla gerçekleşen elektronik reçeteler (e-reçete) bu hükmün dışındadır.

Madde 39 -Bu Yönetmeliği Sağlık Bakanlığı yürütür.

 

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5532&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

 

 

 

23 Temmuz 2009 PERŞEMBE

 

Resmî Gazete

 

Sayı : 27297

 
 

YÖNETMELİK

 
 
 

Sağlık Bakanlığından:

ECZANELER VE ECZANE HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 13/10/1992 tarihli ve 21374 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

              “Hekimlerin elektronik ortamda yazarak bunu güvenli elektronik imza ile imzalamalarıyla gerçekleşen elektronik reçeteler (e-reçete) bu hükmün dışındadır.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

             “e- reçeteler bu hükmün dışındadır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Normal Reçete ile Verilmesi Gereken İzlemeye Tabi İlaçların elden yapılan satışlarında, eczanede mevcut reçete kayıt defterine kayıtlarının yapılması ve reçetelerin eczanede saklanması zorunludur. Sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden onay alarak karşılanan bu reçetelerin reçete kayıt defterine ayrıca kayıt edilmesi zorunlu olmayıp Bakanlık ve/veya İl Sağlık Müdürlükleri tarafından talep edildiği takdirde sunulması amacıyla sosyal güvenlik provizyon sistemlerinden alınan dökümlerin bilgisayar çıktısı veya dijital ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir.”

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

 

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/07/20090723.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/07/20090723.htm

 

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün Müsteşarımız Prof. Dr. Nihat TOSUN imzalı yazısından bir bölüm;  E-Reçete Hakkında Duyuru (28.09.2012)

 

"Hekimlerimiz halen reçetelerini elektronik ortamda yazmakla birlikte SGK tarafından uygulanan şifre protokolü, ıslak imzaya eşdeğer hukuksal bir nitelik taşımamaktadır. Reçeteler ancak, 5070 sayılı Elektrfonik İmza Kanunu ile düzenlenen e-imza prosedürü ile imzalanması halinde ıslak imzaya eşdeğer hukuksal nitelik taşıyacaktır. Bu sebeple reçetelerin elektronik ortamda yazıldıktan sonra yazıcıdan çıktı alınarak ıslak imza atıldıktan sonra vatandaşlarımıza verilmesi, e-imza prosedürü gerçekleştirildiği takdirde yine çıktı alınarak vatandaşa kağıt reçete verilmesi,"

Yazının tamamını görmek isterseniz:

http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-77214/h/image0744.pdf

 

Sonuçta, gördüğünüz gibi e-imza olmadan verilen reçeteler hukuki nitelik taşımamaktadır. AHBS sistemlerimiz buna uygun hale gelene kadar sadece e-reçete no yazarak veren arkadaşların konu hakkında daha duyarlı olmaları gerekiyor. Üstelik Bakanlık sonrasında bile kağıt reçetenin verilmesinden yana.

Yukarıda dikkat ettiyseniz yönetmeliklerin son cümleleri  Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür”  şeklinde. Yani SGK değil. Bizi yöneten de...

 

 

 

PAYLAŞ: