Önemli Açıklama

               Değerli Meslektaşlarımız,

            AHEF Hukuk Yürütme Kurulumuz tarafından İşe Giriş Raporları ile ilgili bir rapor hazırlanmış ve bu rapor Yönetim Kurulumuzun tarafından yapılan değerlendirmede de uygun görülerek aşağıda açıklamaların yapılmasına karar verilmiştir. 

 

            6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunun 15 inci Sağlık Gözetimi maddesinde;

“(1) İşveren; ….

b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:

1) İşe girişlerinde.

……………………

(3) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir. ………….” Hükmü bulunmaktadır.

Bu madde hükmüne göre; işveren çalışanların işe giriş için gerekli sağlık raporlarını işyeri sağlık ve güvenlik biriminden veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan İŞYERİ HEKİMİ nden alınması gerekmektedir.  

            Kanunun 38 inci Yürürlük maddesinde;

“ (1) Bu Kanunun;

a) 6, 7 ve 8 inci maddeler;

1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,

2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,

3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,

b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde,

c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,

yürürlüğe girer.” Hükmü bulunmaktadır.

Bu madde hükmüne göre; 15 inci Sağlık Gözetimi ile ilgili madde 31.12.2012 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

 

            Ayrıca; 27.11.2010 tarih ve 27768 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik 15 inci İşyeri Hekimlerinin Görevleri maddesi b (2) maddesinde “…….2) İşçilerin işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen aralıklarla ve Ek-7’de verilen örneğe uygun olarak düzenlemek ve işyerinde muhafaza etmek,…..” hükmü bulunmaktadır.  

            Bu madde hükmüne göre; işçilerin işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerinde İŞYERİ HEKİMİ yetkili, görevli ve sorumludur.  

 

            Yukarıda açıklanmaya çalışılan hükümler ışığında; 31.12.2012 tarihinden itibaren aile hekimleri İŞE GİRİŞ RAPORLARINI veremeyeceklerdir. Bu yetki, görev ve sorumluluk işyeri hekimlerine ait olduğu kanaatine varılmaktadır.  

 

            SONUÇ OLARAK;  İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürütülmesinden Bakanlar Kurulu görevlidir. İşe Giriş Raporları ile ilgili Bakanlıklar tarafından Aile Hekimlerinin ve İşyerlerinin pratik hayatta hiç bir tereddüde yol açmayacak açıklıktaki bir Genelge ile bilgilendirilmeleri önem arz etmektedir. Aksi durumda kişiler ve aile hekimleri arasında tartışmaların yaşanması ve hekim-hasta ilişkisinin bozulma ihtimali çok yüksektir. Bu amaçla AHEF tarafından da durum Bakanlığımıza (Halk Sağlığı Kurumu) bildirilecektir.

 

 

AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: