AHEF Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Görüştü

                                                       AHEF SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE GÖRÜŞTÜ
 

              AHEF Yönetim Kurulu, 12 Mayıs 2015 günü Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Sen, Türk Sağlık Sen ve Sağlık Emekçileri Sendikaları yönetimleri ile bir seri görüşmelerde bulunmuştur.
                 AHEF adına görüşmelere Başkan Dr. Murat GİRGİNER, 2. Başkan Dr. Hakan UZUN ve Genel Sekreter Dr. Lütfi TİYEKLİ katılmıştır.
                 Görüşmeler kapsamında ilk olarak Türk Tabipleri Birliği ziyaret edilmiştir. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Filiz İNCEKARA, Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Z. Ebru BASA, Ankara Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Zafer ÇELİK’ in katıldığı toplantıda, genel aile hekimliği sorunları, örgütsel sorunlar ve planlanan iş bırakma eylemi görüşülmüştür. Türk Tabipleri Birliği almış olduğu 3 günlük iş bırakma eylemi için AHEF’ in de karar alması için istekte bulunmuştur. AHEF temsilcileri, iş bırakma eylemlerinin etkin olabilmesi için, sahada çalışan birinci basamak sağlık çalışanlarının, 3 gün gibi uzun süreli iş bırakma eylemine destek vermesi gerektiğini, bunun yanında eylemin etkinliğinin artırılması ve emeklilik ücretleri ile yıpranma paylarına dikkat çekilmesi için 2. ve 3. basamakta çalışan sağlık çalışanlarının da eyleme katılmaları gerektiğini ve eylemin zamanlamasının iyi yapılması gerektiğini ifade etmişlerdir.
              TTB yetkilileri performans uygulaması nedeni ile 2. ve 3. basamaktan katılımın çok sınırlı olacağını ifade etmişlerdir. Yapılacak eylemin amacının vatandaş mağduriyeti değil basında yer almak olduğunu söylemişlerdir.
                 AHEF temsilcileri, 3 günlük iş bırakmada sadece basında yer alma hedefinin anlamsız olduğunu, yönetim üzerinde, vatandaş üzerinden baskı oluşturmayacak bir sonuç için 3 günlük eylemin sahada kabul görmeyeceğini ifade etmiştir.
               AHEF temsilcileri, sahada çalışan aile hekimleri ve üye il derneklerinden aldıkları geri bildirimler neticesinde, 3 günlük iş bırakma eyleminin, süresi, zamanlaması, 2.ve 3. basamak katılımının olmaması nedeniyle, seçimlerden önce farklı algılanabilecek böyle bir iş bırakma kararına katılamayacaklarını bildirmişlerdir. AHEF temsilcileri, sendikaların, meslek odalarının, aile hekimleri/aile hekimliği derneklerinin ve sahada çalışan aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının destekleriyle yürütülen, Cumartesi günleri yazılan ASM-TSM nöbetlerine katılmama eylemlerinin, ceza puanlarının artırılmasına rağmen, başarıyla yürütüldüğünü söyleyerek, seçimlerden sonra oluşacak yeni hükümetin aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sorunlarına duyarsız kalmaları halinde, meslek odaları, sendikalar, tüm sivil toplum örgütlerinin ve sahada çalışan aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının katılacağı yeni eylemlerin düzenlenebileceği ifade etmişlerdir.
                 Görüşmeler kapsamında 2. olarak Sağlık-Sen Genel Merkezi ziyaret edilmiştir. Sağlık Sen Başkanı Sayın Metin MEMİŞ ile aile hekimliği sorunları görüşülmüştür. Sağlık Bakanlığı ile Aile Hekimliği çalışanları arasında yaşanan sorunlara çözüm önerileri tartışılmıştır. Sağlık Sen Başkanı aile hekimlerine dayatılmaya çalışılan hukuksuz cumartesi günü nöbetleri için, iş bırakma eylemi kararlarını almaya devam edeceklerini söyleyerek, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sorunlarını, her platformda dile getirdiklerini ve sorunların çözümüne, katkı sağlamak istediklerini ifade etmişlerdir. Sağlık-Sen Başkanı vatandaş mağduriyetine sebep olabilecek iş bırakma eylemlerine sıcak bakmadıklarını ifade etmişlerdir. AHEF temsilcileri tarafından, genelde tüm hekimlerin, özelde ise aile hekimlerinin emeklilikleri konusunda çalışma yapılması konusunda Sağlık-Sen’e çağrıda bulunulmuştur.
                 AHEF temsilcileri, Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi’nde Başkan Sayın Önder KAHVECİ, Başkan Yardımcıları İsmail TÜRK ve Ümit TURHAN ile görüşmeler yapmıştır. Görüşmede Türk Sağlık-Sen Başkanı, aile hekimlerinin haklı mücadelesini sonuna kadar desteklemeye devam edeceklerini ifade etmiştir. Bu kapsamda sendika olarak cumartesi nöbetleri için iş bırakma kararlarını almaya ve her türlü hukuki desteği vermeye devam edeceklerini söylemiştir. Türk Sağlık-Sen Başkanı, kendi teşkilatlarından gelen geri bildirimlerden, bu şartlarda uzun süreli iş bırakma eylemine destek olmadıklarını ifade etmişlerdir.
                AHEF temsilcileri son olarak, Sağlık Emekçileri Sendikası Genel Merkezine ziyarette bulunmuştur. Sendika Eş Başkanları Gönül ERDEN, İbrahim KARA ile Yönetim Kurulu üyeleri Şinasi DURSUN, Fikret ÇALAĞAN ile yapılan görüşmelerde sahadaki aile hekimliği ile ilgili sorunlar ve yapılması gerekenler konuşulmuştur. Sağlık Emekçileri Sendikası yetkilileri “aile hekimliği uygulamasına karşı olduklarını ama aile hekimlerine karşı olmadıklarını, eşit ve ana dilde sağlık hizmeti sunulmasını savunmaya devam edeceklerini, sağlık çalışanlarının haftalık çalışma saatlerinin artırılması girişimlerine karşı, cumartesi eylem kararlarını almaya devam edeceklerini söylemişlerdir. Ayrıca 20-21-22 Mayıs tarihlerindeki iş bırakma eylemine destek vereceklerini belirtmişlerdir. 3 günlük iş bırakma kararının olası hukuksal yaptırımları konusunda şu an için net bir sonucun kestirilemeyeceklerini ifade etmişlerdir.
                AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ, “AHEF olarak yapılan görüşmelerin çok verimli olduğunu, bu görüşmelerden elde ettiğimiz verilerin, aile hekimlerinin haklı mücadelesinin, bundan sonraki süreçlerine, olumlu katkılar sağlayacağına inandıklarını söyledi.
 
                        
                                       

PAYLAŞ: