Aile Hekimlerinin Talepleri Çözüm Süreçlerine Dahil Edilmeli

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU: SAĞLIK BAKANLIĞI AİLE HEKİMLERİNİN TALEPLERİNİ ÖNEMSEMELİ; ÇÖZÜM SÜREÇLERİNE DAHİL ETMELİ
              Aile Hekimliği çözüm süreçlerine bizlerin dahil olması konusundaki söylemlerimizi Kamu Denetçiliği Kurumu da kabul etmiştir.
Aile Hekimlerinin Sağlık Bakanlığı arasındaki “Nöbet Mücadelesini” her platformda devam ettirmekteyiz. Bunun yanında diğer sorunlar konusunda da Sağlık Bakanlığı uygulamalarına karşı yaptığımız hukuk mücadelemiz devam ederken konuya T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu da dahil olmuştur.
TBMM Bağlı olarak İdarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu bir arkadaşımızın başvurusu üzerine aile hekimlerinin sorunları ile ilgili kararını vermiştir.
Burdur İlindeki aile hekimliği sorunları ile yapılan başvuruda Kurum aynı Aile Sağlığı Merkezinde çalışan Aile Hekimleri arasında gezici hizmet nüfuslarının eşit dağıtılması gerektiği konusunda karar vermiştir.
28/04/2015 Tarih ve 2014/1579 dosya nolu kararda şu ifadeler geçmektedir:
“Genel itibarıyla, kapsamlı, sürekli, koordineli olarak kişiye özel sağlık hizmetinin sunulmasında Aile Hekimlerinin çok önemli bir role sahip oldukları gözetildiğinde, aile hekimliği uygulamalarında yaşanan sorunların tespit edilip giderilmesi için aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının da taleplerinin önemsenerek çözüm önerileri üretecek mekanizmalara daha etkin  dahil edilmelerinin bir zorunluluk olduğunun kabulü gerekir.”
“Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğünden bundan böyle  benzer talepleri bu yöndeki anlayış ve 26­27 numaralı paragraflarda belirtilen iyi yönetim ilkeleri çerçevesinde karşılaması beklenmektedir.”
Aile Hekimleri olarak bu zamana kadar kazandığımız mahkeme kararlarını uygulamamak için değişik gerekçeler üreten Sağlık Bakanlığının, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bu kararı üzerine nasıl bir bahane üreteceğini merakla beklemekteyiz.
 
                                                                                              Dr. Lütfi TİYEKLİ
                                                                                        AHEF Genel Sekreteri
 

 
 
 
 
 

PAYLAŞ: