Adli ve Defin Ruhsatı Nöbet Lİstesi İçin Mahkeme Yürütmeyi Durdurdu

ADLİ ve DEFİN NÖBET LİSTESİ İÇİN;
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ
 

Mersin İlinde görev yapan aile hekimi arkadaşımıza yazılan Adli ve Defin Ruhsatı Nöbetinin iptali ve yürütmeyi durdurma istemli açılan dava sonucunda Mahkeme “  Aile Hekimlerinin görevleri, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’ nun 2.maddesinde yer almaktadır. Keza statü ve mali haklarda aynı Kanunda düzenlenmiş, sair huşuların yönetmeliklerle düzenlenmesi, Kanunun 8. maddesiyle öngörülmüştür. Farklı bir statüde görev yapan aile hekimlerine Kanunda sınırları çizilip tarifi yapılan ve imzalanan sözleşmelerle de sınırları belirtilen görevlerin dışında başka görevler verilmesini olanaklı kılan yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu işlemde olduğu gibi aile hekimlerinin adli tabiplik hizmetlerinde görevlendirilmeleri ve bu hususta nöbet çizelgelerine dahil edilmeleri yasal dayanaktan yoksun olup, bu yönde tesis edilmiş olan dava konusu işlemde hukuka uyarlılık görülmemiştir. Öte yandan işlemin 2577 sayılı idari yargılama usulü Kanunu’ nun 27/2 maddesinde belirtilen şekilde açıkça hukuka aykırı olduğu, davacının kişisel menfaatini doğrudan etkileyeceği de açıktır.” hükmü ile yerel mahkemenin yürütmeyi durdurma isteminin red edilmesi bozularak,” 2577 sayılı Yasanın 27/2. maddesinde belirtilen şartlar birlikte gerçekleştiğinden dava konusu işlemde teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir.” hükmü verilmiştir.
 
2577 İdari Yargılama Usulü Kanunu
Yürütmenin durdurulması
Madde 27 – (Değişik: 10/6/1994 - 4001/12 md.) 1. Danıştayda veya idari mahkemelerde dava açılması dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmaz.
2. (Değişik: 2/7/2012 - 6352/57 md.) Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir.

PAYLAŞ: