Algı operasyonu

AİLE HEKİMLİĞİ ÜZERİNE YAPILAN ALGI OPERASYONUNU KINIYORUZ

Son günlerde basında Aile Hekimliği üzerine bir algı operasyonu yapılmaktadır. Yapılan haberler ile Aile Sağlığı Merkezlerinin günde 12 saat haftada 6 gün çalışacağı gibi teknik olarak imkansız, tıbbi olarak bilimsellikten uzak, hukuki olarak anayasaya ve tüm uluslararası anlaşmalara aykırı bir durum için zemin hazırlanmaya çalışılmaktadır.

Algı operasyonundaki bazı noktalara açıklama getirmek halkımızın sağlığı için zorunluluk haline gelmiştir.

Bugün şikayet konusu edilen “ artmış acil başvurusu” aslında Sağlık Bakanlığın hazırladığı raporlarda gururla anlattığı bir “başarıdır”. Bakanlığımız sağlık sistemine kişi başı yıllık başvuru artışını sağlık göstergelerinde iyileşme olarak göstermektedir.

Bakanlık tüm mevzuatı bu kişi başı yıllık başvuru artışına göre düzenlerken bu konudan basın üzerinden şikayetçi olması inandırıcı değildir. Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu 2013 yılı istatistiklerine göre kişi başı başvuru sayısı 8.2 olarak dünyada 7. sıradadır. Yapılacak ufak bir mevzuat değişikliği ile lüzumsuz acil başvurusu önlenebilir.

Aile Hekimleri gelecek nesillerin daha sağlıklı yaşaması için canla başla çalışmaktadır. Aile hekimliğinin kurulma amacı kişiye yönelik sağlık göstergelerini ve koruyucu sağlık hizmetlerini iyileştirmektir. Aile Hekimlerimiz rüştünü ispat etmiş bu ülkenin sağlık göstergelerini 9 yılda gelişmiş ülkelerin üzerine çıkartmıştır.

Bakanlığın bu ülkenin geleceğini, günlük politikalar için tehlikeye atmaya hakkı yoktur.

Bakanlığı aile hekimliği sistemini bitirme yönündeki planlarını kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz.

Algı operasyonun bir parçası olan fazla mesai ücreti tamamen aldatmacadır. Bu konuda bakanlığı gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz. Halkın hizmet aldığı Aile Sağlığı Merkezlerinin tüm giderleri Aile Hekimleri tarafından karşılanmaktadır.

Algı operasyonundaki çalışma şartlarının sağlanması mali olarak imkansızdır. Aile Sağlığı Merkezlerinin bir gün açık kalması için verilen ücret sadece 82 tl dir. Bu ödeneğin Aile Sağlığı Merkezinin temizlik personel ve malzemesine yetmeyeceğini herkes anlayacaktır.

Buna rağmen aile hekimlerini itibarsızlaştırmak için ekstradan çalıştırılmak istenen ayda 120 saat için fazla mesai ücreti verildiği tamamen gerçek dışıdır. Bakanlık bugün itibarsızlaştırmaya çalıştığı Aile Hekimleri sayesinde bu kadar başarılı gözüktüğünü unutmamalıdır. Yine yayınlanan istatistikleri 2003 te %40 olan memnuniyet %73 e yükselmiştir. Bu oran Avrupa da %60 olan memnuniyet oranının çok üzerindedir.

Halkımıza bu algı operasyonuna itibar etmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu tip haberler sadece aile hekimliği çalışanları ile halkımızın karşı karşıya gelmesine sebep olmamalıdır.

Biz Türkiye’nin aile hekimleri olarak ne kadar engellenmeye çalışılsak da bu ülkenin insanları için çalışmaya devam edeceğiz. İnsanlarımızın sağlığı için Aile Hekimliği üzerinde oynanan oyunlara karşı çıkacağız. Aile Hekimliğinin temsilcileri olarak her platformda, her türlü eylem ile bu yanlışlığın karşısında olacağız.

Bakanlık aile hekimliğini resmi olarak bitirinceye kadar….

Dr Lütfi Tiyekli

AHEF Genel Sekreteri

PAYLAŞ: