Tutulamayacak nöbetler !

http://www.cihan.com.tr/ YASİN KILIÇ | ANKARA - 22.10.2014 12:02:29

Aile hekimleri, kamu hastaneleri acillerinde ve 112 istasyonlarında 8 saat nöbet tutma zorunluluğuna uymuyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) bin 404 aile hekimi üzerinde yaptığı ankete göre 5 aile hekiminden 3’ü nöbete gitmiyor. AHEF’in anketine göre hekimlerin yüzde 58’i hiçbir nöbete gitmediğini belirtirken, yüzde 19’u bazı nöbetlere gittiğini belirtti. Aile hekimlerinin sadece 11’i tüm nöbetlere gitti. AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, "Şevki kırılmış bir çalışan grubundan verimli çalışma elde edilebilmesi imkansızdır." dedi. 

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz Nisan ayından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzalı 'Nöbet' konulu genelge ile aile hekimlerinin acillerde nöbet tutmaya başlayacağını açıkladı. Aile hekimlerine ve aile sağlığı personellerine acil servislerde ayda 8 saat nöbet görevi hatırlatılan genelgeye rağmen aile hekimleri acil nöbetlerine gitmiyor. 66 ilde yer alan aile hekimleri derneklerinin üye olduğu Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) aile hekimlerinin durumu, gelecekle ilgili düşünceleri ve sorunlarını belirlemek için bir anket çalışması yaptı. Ankete tüm Türkiye’yi temsil eden 1404 aile hekimi katılmıştır. Hekimlere 9 tanesi demografik, 7’si görüş ve 1’i açık uçlu olmak üzere toplam 17 soru soruldu.

Ankette, ‘Aile Hekimliğinden genel memnuniyetiniz nedir?’ şeklindeki soruya iki hekimden biri orta cevabını verdi. Hekimlerin yüzde 19’u memnuniyet durumunun kötü, yüzde 22’si iyi ve yüzde 7’si çok kötü olarak cevapladı. Gelecekteki gelirlerinin nasıl olacağı sorulan hekimlerini yüzde 78’i gelirlerinin azalacağına inandığını belirtti. Hekimlerin sadece yüzde 2’si gelecekte gelirinin artacağını düşünürken hekimlerin yüzde 13’ü gelirinin aynı kalacağını yüzde 7’si ise bu konuda fikri olmadığını söyledi. ‘Size göre Aile Hekimliği gelecekte nasıl olacak?’ şeklindeki soruya aile hekimlerinin yüzde 4’ü uygulamanın iyiye gideceğine inandığını vurguladı. Aile Hekimlerinin yüzde 69’u uygulamanın kötüye gideceğine inandığını belirtirken, yüzde 8’i aynı kalacağını yüzde 16’si ile uygulamanın biteceğini dile getirdi. Aile hekimlerinin yüzde 3’ü ise uygulamanın geleceği ile ilgili fikri olmadığını belirtti. 

Hekimlere gerçekleştirilen düzenleme ile aile hekimlerine getirilen acil nöbetine gidip-gitmedikleri soruldu. Hekimlerinin sadece yüzde 11’i tüm nöbetlere gittiğini belirtirken, yüzde 6’sı yönerge gereği nöbetten muaf tutulduğunu, yüzde 19’u ile bazı nöbetlere gidip, bazılarına gitmediğini kaydetti. Ankete katılan bin 404 aile hekiminin yüzde 58’i ise hiçbir nöbete gitmediğini söyledi. katılımcıların yüzde 6’sı nöbete gidip gitmediği konusunda görüş belirtmedi. 

"ŞEVKİ KIRILMIŞ BİR ÇALIŞAN GRUBUNDAN VERİMLİ ÇALIŞMA ELDE EDİLEBİLMESİ İMKANSIZ"

AHEF olarak tüm aile hekimlerine ulaşmak, fikirlerini almak, çözüm önerilerini öğrenmek istediklerini belirten AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, "Konunun muhataplarını dinlemeden yapılacak düzenlemelerin, yol haritalarının başarısız olacağı aşikardır. Bugün için Bakanlığımız sahanın fikrine almadan ‘oldu-bitti’ düzenlemeler yapmaya çalışmaktadır. Biz bu hataya düşmek istemiyoruz.” Dedi. Türkiye çapında Aile Hekimleri arasında düzenledikleri anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktığını kaydeden Tiyekli, “Aile hekimlerinin Bakanlığa, aile hekimliği uygulamasına, güveni bitme noktasına gelmiştir.Yaptığımız anket çalışmasına göre Aile hekimlerinin yüzde 16’sı aile hekimliği uygulamasının biteceğine inanmakta.Yüzde 69’ u aile hekimliği uygulaması kötüye gidecek demekte. İyiye gideceğinin düşünenlerin oranı sadece yüzde 4’dür. Bu kadar şevki kırılmış bir çalışan grubundan verimli çalışma elde edilebilmesi imkansızdır. Aile hekimleri bu düşüncede iken aile hekimliği uygulamasının iyi gitmesi imkansızdır. Nitekim Türkiye’deki aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olmayan çok fazla sayıda Aile Hekimliği Birimi vardır. Bakanlık bunu kamufle etmektedir." diye konuştu. 

Bu olumsuz havanın baş sebebi olarak Sağlık Bakanlığı’nın izlediği tutarsız politikaları gördüklerini vurgulayan Tiyekli, "Aile hekimliği konusunda, maalesef, sabah erken kalkanın mevzuat çıkardığı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Aile hekimliği uygulamasında çalışanlar her yerde her gün bir biri ile tutarsız, alakasız, ne olduğu anlaşılamayan açıklamalar ile karşılaşmaktadırlar. En yetkili ağızlar aile hekimlerinin Avrupa’daki emsallerine göre 3 kat fazla çalıştığını, 3 kat daha az gelire sahip olduğunu söylerken, bir yandan da yetersiz olduklarını söylemektedirler. Biz Türkiye’nin aile hekimleri olarak zaten büyük bir özveri ile çalışıyoruz. AHEF olarak aile hekimliği uygulamasının ülkemizde en iyi şekilde yapılması için çalışmalar yapıyor, bakanlığa sunuyoruz. Ama maalesef ‘ben yaptım, oldu bitti’ mantığının bakanlıktaki hakimiyetini kıramamaktayız. Aile hekimliği uygulamasında çalışanların önlerinde, seslerini duyurabilmek için sert eylemler dışında başka seçenek bırakılmamaktadır." şeklinde konuştu.

PAYLAŞ: