AHEF' e Bağlı İl Dernekleri Basın Açıklaması Yaptı

 

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye’nin aile hekimleri olarak halkımızın sağlığını korumak, aile hekimliğine sahip çıkmak için yine meydanlara çıkmak zorunda bırakılıyoruz.

Aile hekimliği hiçbir bilimsel, yönetimsel tabanı olamayan yanlış uygulamalar ile bitirilmek istenmektedir. Aile Hekimliği bu ülkenin sağlık göstergelerini en üst düzeylere taşımıştır. Gelişmiş ülkelerin bile kıskandığı başarılara aile hekimleri imza atmıştır. Bugün aile hekimlerinin sunduğu hizmet, tüm aile hekimliği ile ilgisiz görevlendirmelere rağmen gelişmiş ülkelerden daha üst düzeye çıkmıştır.

Aile sağlığı çalışanları bu başarıları diğer ülkelerdeki meslektaşlarından kat be kat fazla çalışarak elde etmiştir. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de bu durumu kabul etmektedir. Bakanlık açıklamalarına göre Türkiye’ deki bir aile hekiminin iş yoğunluğu Avrupalı bir meslektaşından 3 kat fazladır.

Türkiye’ deki aile hekimleri Avrupalı meslektaşlarına göre 3 kat daha fazla çalışmaktadır.

Buna rağmen bizler halkımızın sağlığı için aile hekimliği uygulamasının gelişmesi adına yılmadan çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz.

Ne istedik?

Biz hizmet veriyorken, devlet bizi korusun istedik. Bu ülkenin insanlarına hizmet veren hekimler çalışırken kendilerini güvende hissetsin istedik. Halkımıza hizmet ederken “bugün başımıza bir şey gelecek mi?” kaygısı duymayalım istedik. Sağlık çalışanları darp edilmesin istedik. Sağlık çalışanları katledilmesin istedik. Yeni Ersin Arslan olayları olmasın istedik.

Bakanlık ne yaptı? Sorunu görmezden geldi. Sağlıkta şiddetin sebebini “iletişim eksikliğidir” diyerek geçiştirmeye çalıştı. Bakanlığın göz yumduğu bu magandalık, kurallara uyan halkımızın sağlık hizmeti almasını engellemektedir. Sağlık hizmeti alması gereken kesim değil olay çıkarana önem verilmesi istenmektedir. Bundan zarar gören maalesef hizmet almak isteyen halkımız olmaktadır.

Sağlıkta şiddetin olmadığı, güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz, etkin sağlıkta şiddet yasasının çıkartılması istiyoruz.

Ne istedik?

Bizimde ailemiz var; eşimiz var, çocuğumuz var, annemiz var, babamız var. Onlara vakit ayırabilmek istedik. Tüm çalışanlar gibi biz de angarya olmadan çalışmak istedik. Her gün televizyonlardan çalışma saatlerimizin arttırıldığına dair açıklamalar duymayalım istedik. Biz mutlu olalım ki halkımızda mutlu olsun istedik.

Tüm çalışanlar gibi bizde angarya olmadan çalışmak istiyoruz.

Ne istedik?

Halkımıza hizmet ederken, bilimsel değerler dışında bir şey düşünmeyelim istedik. Yöneticilerin kişisel kaprislerini çekmeyelim istedik Yöneticilerin değil halkın hekimi olmak istedik. İş güvencemiz olsun istedik. Yarın da işimizin başında olabileceğimizi bilelim istedik. Her gün iş güvencemiz ile tehdit edilmemek, mobbinge uğramamak istedik.

İş güvenceli çalışmak istiyoruz.

Ne istedik?

Bu kadar çalışıyoruz, emekliliğimizde rahat edelim istedik. Bizimle aynı eğitim ve mesleki kariyer sahipleri ile aynı emeklilik haklarına sahip olalım istedik. Emeklilik de eşdeğerlerimiz gibi bir yaşam sürelim istedik.

Emeklilik şartlarımızın düzeltilmesini istiyoruz.

Buradan tüm halkımıza sesleniyoruz. Kaliteli sağlık hizmeti ancak mutlu, gelecek kaygısı olmayan, kendine de vakit ayırabilen, şiddet korkusu yaşamayan, yönetim süreçlerine katılabilen, çalışanlar ile verilebilir. Çalışanlar yok sayılarak yapılan düzenlemelerin sonuçları ortadadır. Bakanlığın bu tavrı bizleri meydanlara sürüklemektedir.

Yetkililere sesleniyoruz. Bırakın işimizi yapalım. Düzenleme adı altında yapmaya çalıştıklarınız bu halkın sağlığına zarar vermektedir. Mesleğine sahip çıkan halkın sağlığını ön plana alan bizleri görmezden gelerek, bizim temsilcilerimizle görüşmeden yaptığınız düzenlemeler ortadadır. Faydanız olmuyorsa bari zararınız dokunmasın. Gelin yanlıştan dönün. Yanlışın neresinden dönülürse kârdır. Bu halkın kişisel şovlara değil yapısal çözümlere ihtiyacı vardır.

Gelin hep beraber aile hekimliğine sahip çıkalım.

Çalışanın ve hizmet alanın mutlu olduğu, kişisel görüşlerin değil bilimsel verilerin ön plana alındığı, günlük değil geleceği şekillendirecek kararların taraflarca hep beraber alındığı bir aile hekimliği sistemini kuralım. Biz buna varız ya siz?

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

AHEF YÖNETİM KURULU

 

PAYLAŞ: