AHEF YÖNETİM KURULU BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

Yıllardır başka ülkelerde başarı ile uygulanan Aile Hekimliği uygulaması 2010’dan beri yaklaşık 3 yıldır ülkemizin tamamında uygulanıyor. Bu sürede Türkiye’de neler değişti, sağlık sistemine ve harcamalarına aile hekimliği uygulaması nasıl yansıdığı Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.

Toplantıya AHEF Yönetim Kururlu Başkanı Dr. Murat Girginer, AHEF İkinci Başkanı Dr. Ebru Er Değer, AHEF İkinci Başkanı Dr. Hakan Uzun, AHEF Genel Sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ, İSTAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Esin ŞENER, İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Engin ÇAPAR katıldı.

Sağlık hizmet sunumunda 3 önemli ayak vardır. Koruyucu hekimlik, tedavi edici hekimlik ve rehabilite edici hizmetler.

AHEFYönetim Kururlu Başkanı Dr. Murat Girginer,  tüm dünya ülkelerinin artan sağlık harcamalarını kontrol edebilmek için aile hekimliği uygulamasını güçlendirdiğini belirterek:

“Ülkemizde son 3 yıllık sağlık harcamalarına baktığımızda, aile hekimliği bütçesi son 3 yıldır eşit ve sabit 4 milyar TL’dir. İlaç harcamaları da son 3 yıldır ortalama 15 ile 16 milyar TL arasında iken özel ve kamu hastanelerine tedavi giderleri olarak harcanan bütçe ise 3 yıl önce 18 milyar TL iken giderek artmış ve 28 milyar TL’ye yükselmiştir. Bütün bu rakamlar göstermektedir ki sağlık harcamalarını kontrol edebilmek için hastaların başvurularını aile hekimliği yönünde olmasını sağlamak gereklidir. Batılı ülkelere bakıldığında tüm hastalık başvurularının % 80 den fazlası ilk olarak Aile Hekimlerine yapılırken bizde bu oranlar henüz yakalanamadı. 2014 yılında aile hekimliğinde toplam muayene ve işlem sayısı 213 milyon olarak gerçekleşti. Aile Hekimliğinde yapılan bu işlemlerden dolayı SGK herhangi bir ödeme yapmıyor. Aile Hekimliği bütçesi sabit. Bu muayene rakamı ve yapılan laboratuvar istemleri ile maliyet hesabı yaptığımızda bu işlemler hastanelerde yapılsa idi toplam 6.756.505.809 TL bir ödeme yapılması gerekli idi. Oysa aile hekimliği ile bu bütçe devletin cebinde kaldı. Aile hekimliği bu yüzden de önemli. Aile hekimliğini güçlendirecek önlemlerin ve düzenlemelerin içinde AHEF' inde olması ile daha da güçlü bir aile hekimliği olması hedefimizdir. “ dedi.

*Bütçe harcamaları, Aile Hekimleri KDS (Karar Destek Sistemi) ve ESK (Elektronik Sağlık Kayıt sistemi) kaynak olarak kullanılmıştır.

 

Sağlık Çalışanları Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

Hekimlerin en önemli günlerinden birisinin 14 Mart tıp bayramı olduğunu ifade eden Dr. Girginer son yıllarda giderek artan oranda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştığı ve bunun sonucunda sözel ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları, hatta cinayete kurban gittiklerini belirtti. Dr. Girginer ayrıca: “AHEF olarak hazırladığımız şiddet araştırması, analizi ve sorunların kaynağının belirlenmesi, çözüm önerilerimizi TBMM Sağlık Çalışanına Şiddet Araştırma Komisyonunda ortaya koymuştuk. Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala Sağlık çalışanlarına şiddet ile ilgili gerçekçi ve çözüme yönelik yasal düzenlemeler, halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmamış ve şiddet devam etmiştir.

Sağlık çalışanlarının yıpranma hakkı ile ilgili olarak ilettiğimiz taleplerle çözüme ulaştık. Sağlıkta yıpranma hakkını aldık. Yakında bununla ilgili düzenleme açıklanacaktır. Ama bu bize yetmiyor, emeklilik ile de ilgili düzenleme bekliyor ve çalışıyoruz, çünkü tüm sağlık çalışanlarının ortak bir sorunu da yıllar geçtikçe kötüleşen emeklilik hakları ile ilgili reel durumdur. Alınan maaşlar emekliliğe yansıtılmamaktadır. Ömürlerini sağlık ve şifa dağıtarak ve çok zor ve uzun zamanlı çalışma şartlarında özveri ile görev yaparak geçiren hekimler emekliliğinde rahat yaşam sürme hakkında sahip olmalıdır. Bu bir vefa borcudur.” dedi.

PAYLAŞ: