Başbakanın Açıklamalarına Cevap

BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARINA CEVAP

SAYIN BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARI ve GERÇEKLER

Sayın Başbakanımızın 14 Mart Tıp bayramı nedeni ile bir programa katılmasının mutlulukla karşılıyoruz.
Gönül isterdi ki bu mutlu gün arifesinde Hekimlere ve sağlık çalışanlarına gerçek anlamda bir müjde verilse idi.
Basında yer alan açıklamalar üzerine Sayın Başbakanımızın açıklamalarının Aile Hekimleri üzerine etkisini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
1) Nöbet Ücreti: Biz aile hekimleri olarak hiçbir zaman yaptığımız işin para ile değerlendirilmesini istememekteyiz. Biz halkımıza verdiğimiz hizmetlerle anılmak istiyoruz. Ama açıklamalara karşı gerçekleri dile getirmek zorunluluk hale gelmiştir.
Aile Hekimlerinin aldığı nöbet ücreti 57 TL (elliyedi) dir. Aile sağlığı merkezleri özellikli bölüm olmadığı için herhangi bir artırım yoktur. Bu 57 TL ile aile hekimi cumartesi günü için iki personel çalıştırmak zorundadır. Oranın ısıtmasını/soğutmasını, temizliğini vb karşılamak zorundadır. 57 TL ile aile hekimine değil bir ücret ödenmesi aile hekimi üstüne para vermek zorundadır.
2) ZMSS: ZMSS teminat limitlerinin artırılması muhakkak hepimizin lehinedir. Ama THSK mahkeme kararına rağmen ZMSS nin kamunun karşılaması gereken kısmını aile hekimlerine ödememektedir.
3) Emekli Ücretleri: Sayın Başbakanımız Aile Hekimleri herhangi bir ek ödeme almamaktadır. Dolayısı ile de ek ödemelerinden emekli maaşı artırımı söz değildir. Aile Hekimleri 41 meslek grubu içinde emekli maaşı bakımından 33. sıradadır. Biz eşdeğer eğitim ve kariyer düzeyindeki diğer çalışanlardan neden bu kadar düşük ücret almaktayız? Suçumuz tıp fakültesi okumak mıdır?
4) 70 Yaşına Kadar Çalışma Hakkı: Sayın Başbakanımız Aile hekimlerinin zaten 75 yaşına kadar çalışma hakkı vardır. Biz çalışma yaşımızın yükseltilmesin değil emsallerimiz gibi emeklilik yaşama hakkı istiyoruz. Mevcut emeklilik şartları ile zaten ölünceye kadar çalışmak zorunda bırakılıyoruz.

Bu açıklamalar üzerine Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine bakış açısını ve yanlış yönlendirmesini kamuoyu vicdanına havale ediyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Dr. Lütfi TİYEKLİ

AHEF Genel Sekreteri

PAYLAŞ: