Aile Hekiminden Buruk Bayram Mektubu

AİLE HEKİMİNDEN BURUK BİR BAYRAM MEKTUBU...

Bugün yine günlerden bir 14 Mart. Yani Tıp Bayramı. Biz sağlık neferlerinin, yılda bir kez anıldığı ve hep sorunlarının dile getirildiği; adı bayram olan zaman dilimi.

Bilindiği üzere ilk olarak 14 Mart 1919'da, İstanbul'un işgal esnasında, "inanmışlık" ve "özgüven" ile yola çıkan bir grup meslektaşımız, duruma tepki göstermişler; bizlerin bugüne gelmesinde mihenk taşı olmuşlar ve bugünün bizler için daha anlamlı olmasını sağlamışlardır.

14 Mart Tıp bayramı.

Bir aile hekimi olarak, bugünü bayram havasında yaşamak için haklı sebeplerim var. Bir aile hekimi olarak, yaptığım gebe takibiyle anne ve çocuk ölümlerinin önüne geçebildim; yüzlerce annenin bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almasına şahitlik ettim. Aşı takiplerini yaptığım o bebeklerin, sağlıklı gençler olarak büyümelerini gözlemledim. Başta rahimağzı ve meme kanseri olmak üzere, birçok kanser vakasını erken tespit edip hastalarımın sağlığına kavuşmasını izledim. Ben bir hekimim. Benim için hastamın sağlığına kavuştuğu gün bayram. Bayramlarımızı eskisi gibi coşkulu kutlayamamamızın da sebepleri var kuşkusuz. Sağlıkta şiddet var, özlük haklarımızda kayıplar var, değersizleştirilme var, gelecek kaygısı var, tükenmişlik var... Biz artık bu sorunların çözüldüğünü; hem sosyal hem bilimsel anlamda dünya ile yarışır: hatta örnek gösterilir konuma geldiğimizi görmek istiyoruz. Bu ülkenin birer evladı olarak bunu başarabilme azmini damarlarımızda hissediyoruz. Eksik olan tek şey var, yolumuzun açılması. 78 milyon vatandaşımıza dokunabilen, onlarla direkt temas edebilen tek meslek grubu bizleriz ve amacımızda gelecek nesillerin daha sağlıklı şekilde yetişmelerini sağlamak. Bizler de o ataların torunları olarak; sağlıklı, bilinçli nesiller yetişmesine katkı sağlayan,  dünya tıbbına yön veren neferler olarak diyoruz ki; artık 14 Martları sorunlardan uzak, adına ve amacına uygun şekilde bayram havasında kutlayalım.  Bu vesile ile de tüm ailesinden sosyal hayatından ödün vererek kendini bu ülkenin sağlığı için adayan hekimlerimizin ve diğer tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp bayramını içtenlikle kutluyoruz.

Uzm. Dr. Erkut COŞKUN 

AHEF GENEL SEKRETERİ

PAYLAŞ: