2. ULUSAL AŞI ÇALIŞTAYI 2.GÜN İZLENİMLERİ

2.Ulusal Aşı Çalıştayının 2. Gününde Meningokok Aşıları,HPV,Rotavirüs Aşılarıyla ilgili Panelde konu tüm yönleriyle ele alındı. Meningokok Aşısının risk grupları ve 5 yaş altı çocuklara yapılması gerektiği ilerleyen süreçte rutin aşı programına alınması gerektiği belirtildi.Rotavirus aşısının ise uygulama kolaylığı açısından ilk karma aşı ile ilk dozunun yapılabileceği ve iki doz halinde uygulanacağı belirtildi.HPV aşısının kimlere uygulanacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Ancak aşının koruyuculuğu tartışılmaz durumdadır. Bu genel panel ve tartışmalardan sonra çalışma gruplarında bu aşılar hakkında daha detaylı incelemeler yapıldı. Derneklerden ve bilim adamlarından aşılarla ilgili görüşler bildirildi . Grup çalışmaları sonucunda ortak fikir olarak şu tavsiyelerde bulunuldu:

Rota , meningokok, HPV aşıları içerisinde en önce HPV 'nin ulusal aşı programımıza alınması devam eden zaman içerisinde Rotanın ve sonra da meningokok eklenmesidir. Rota enfeksiyonun tüm aileyi de etkilediğinden ( çocuk +ebeveyn = iş güçü kaybı ) ülkemize her bakımdan ciddi yük getirmekde olduğu belirtildi.

Boğmaca o kadar aşı yapmamıza rağmen hâlâ bizimle yaşıyor olmasının şansızlığı vurgulandı.

Kızamık +OPV gibi BCG +Rota aynı gün yapılır.

Boğmaca aşı sıkıntısı olduğunu ve kısa sürede çözüleceği belirtildi.

Son zamanlarda OPV aşıları ile ilgili bu aşıların kaldırılacağı ve artık uretilmeyecegi söylemleri ile ilgili Thsk aşı ile onlebilir hastalıklar daire Başkanı Dr Osman Topaç Bey le bu konu görüşüldü.

" 1 nisan 2016 itibari ile trivalan opv aşısı suslardan biri eradike edildiği için bivalan opv aşısını geçilecek tir. Dolayısı ile asm lerde bulunan eski OPV aşıları yeni bivalan aşı lar ile değiştirilecektir" diyen Osman Bey, en fazla dağıtım sürecinde 1 hafta yada 10 gunluk bir gecikme olabileceğini bunun dışında da bir sıkıntı olmayacağını ifade etti.

PAYLAŞ: