ŞAĞLIKÇILARA YAPILAN BU ŞİDDET NE ZAMAN BİTECEK?

AHEF ve İSTAHED SON YAŞANAN ŞİDDERT OLAYI ÜZERİNE BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Değerli basın mensupları,

Bir süredir, asli görevim olan doktorluk vazifemle değil, meslektaşlarının can güvenliğinden endişe eden bir hekim olarak karşınıza çıkmaktayım. 

 

Sağlıkta şiddet olayının sonuncusu dün gece, burada, Gaziosmanpaşa Rahime Başaran Aile Sağlığı Merkezi'nde yaşandı. Mesai bitiminden sonra, bizlerin esnek çalışma saati olarak tanımladığı saatlerde, silahlı bir saldırgan, aile sağlığı merkezine gelerek, bir el ateş etti ve kaçtı. O sırada aile sağlığı merkezinde bulunan aile hekimimiz Nurgül Hanım ve hemşire Gülay  Hanım'ın olaydan yara almadan kurtulmaları, bizim için teselli oldu. Ancak bu ve benzeri saldırı olaylarının giderek artması, beni, mesleğim ve meslektaşlarım adına kaygılandırmakta.

 

Geçtiğimiz cumartesi günü, bir eczaca kalfası, Trabzon'da, Boztepe Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan aile hekimi arkadaşımız Hasan Bey'i, usülsüz ilaç yazımına karşı çıktığı için, odasında silahla tehdit edecek kadar ileri gidebiliyor.

 

Yine geçen hafta, Aksaray ve Gaziantep'te iki aile hekimi arkadaşımız hastalarının fiziksel saldırısına uğradı ve her ikisinin de ellerinde kırıklar meydana geldi. 

 

14 Mart Tıp Bayramı. Bizim için uzun süredir kutlamalardan uzak geçiyor. Bu yıl da Tıp bayramı günü, Tekirdağ'dan gelen bir haberle yüreklerimiz ağzımıza geldi. 7 aylık hamile aile hekimi arkadaşımız Leman Okul, fiziksel saldırıya uğradı. Bebeğin ve annenin sağlık durumlarında endişe verici bir sorun olmaması tek tesellimiz oldu. 

 

Aynı hafta içinde Antalya Altınkum Aile Sağlığı Merkezi'ne gelen kadın hasta, iki aile hekimimizi ve hemşiremizi yaraladı.

 

Tüm bu saldırılar, 15 gün içinde yaşandı. Sağlık Bakanlığı'nın 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre, 14 Mayıs 2012 ile Mart 2015'e kadar, 31 bin 767 sağlık çalışanın saldırıya uğradığı görülüyor. Bu saldırıların 10 bin 945'i fiziksel, 20 bin 822'si sözlü.. Tabi bu sayılar sadece kayıt altına alınanlar. Emin olun, kayıt altına alınmamış belki bir bu kadar daha şiddet olayı yaşanmakta. 

 

Biz Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak, şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için caydırıcı tedbirler alınmasının şart olduğunu söylüyoruz. Gündüz bile aile sağlığı merkezlerinin güvenliği sağlanamazken, aile hekimlerinin yeni açılacak olan HASAM'larda geceleri de nöbete zorlanacak olmasını, can güvenliğimiz bulunmadığı için kabul etmiyoruz.

 

Bizim talebimiz, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması. Caydırıcı cezalarla doktorların ve tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması. Sözel şiddetin, fiziksel şiddetten daha fazla oranda olduğu gerçeğinden yola çıkarak; sözel şiddetin de ceza-i müeyyide kapsamında değerlendirilmesi

 

Ayrca, halkımıza, sorumluluklarının ve uyması gereken kuralların da net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Hastalar, uygunsuz ilaç ve rapor talebinin yasal olmadığını bilmeli. 

 

184 hattının bir şikayet hattı olmadığı da vatandaşa anlatılmalı. Bu hatta başvurup usulsüz istemde ve şikayette bulunarak, adeta kendisini ihbar eden kişilere de gerekli ceza-i yaptırımlar uygulanmalı.

 

Sağlık alanında yapılan değişiklikler ve gerekçeleri, halka doğru şekilde anlatılmalı, vatandaşla hekimin karşı karşıya gelmesi önlenmeli. Geri ödeme kurumunun Aile Hekimlerini hedef alan, bilimsel verilere dayanmayan, ilaç firmaları ile ilişkiler vs. gibi suçlayıcı beyanları; hekimleri hedef gösteren, sağlık sistemindeki harcamaları ve aksaklıkları hekimlere mal eden beyanları önlenmeli. 

 

Tıp mesleğine saygıyı artıracak, gerek medyada, gerekse ilköğretim okullarından başlayarak tüm toplumda bilgilendirme çalışmaları yapılmalı. "Yönetmelikte belirtilen, poliklinik ve mesai saatlerimizi kullanma hakkımız sağlanmalı; poliklinik ve diğer hizmetler için gereken süreleri ayırabilmemize olanak tanınmalı. Randevulu çalışma sistemi teşvik edilmeli.

 

Değerli Basın Mensupları,

Umarım, bu açıklamam, sağlıkta şiddet konusunda yaptığım son açıklama olur. Umut ediyorum ki, bir an önce gerekli tedbirler alınır, ben ve meslektaşlarım, güvenli koşullarda mesleğimizi yapmayı sürdürürüz. 

 

 

Saygılarımla

Dr. Gürsel Özer

AİLE HEKİMLERİ DERNEKLERİ FEDERASYONU (AHEF) BAŞKANI

Değerli basın mensupları,

Dün 17.30 sularında Gaziosmanpaşa ilçesinde Aile Sağlığı Merkezi ve Verem Savaş Dispanserinin bulunduğu binaya, pompalı tüfekle bir saldırı olmuştur. Olay, içeride esnek mesaide bulunan aile hekimi Nurgül Hanım ve aile sağlığı çalışanı Gülay Hanımın olduğu esnada gerçekleşmiştir.

Güvensiz ortamlarda diretilen angaryaya karşı olduğumuzu bildiriyor ve bir kere daha yeter diyoruz! Sağlık çalışanlarını an be an degersizleştiren söylemler yanında, yıllardır dile getirilen sağlıkta şiddet yasasının bir türlü gündeme alınmadığı ülkemizde daha ne kadar öldürüleceğiz, daha ne kadar hakarete uğrayacağız!

Yetkililere sesleniyoruz: Hiçbir güvenlik önleminin olmadığı Aile Sağlığı Merkezlerinde her gün hakarete maruz kalmaktan, öldürülme korkusu yaşamaktan bıktık! Sağlık bakanlığının temel görevi çalışanlarınin iş güvenliğini sağlamaktır. Bunu Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlayamadıkları gibi yakın zamanda faaliyete geçecek halk sağlığı merkezlerinde geç saatlere kadar hizmet verilecek olması, bu merkezlerde bir hekim ve hemşireden oluşacak ekibin de, güvenliğin azaldığı akşam saatlerinde şiddet eylemlerine açık hale gelebilecek olması bizleri kaygılandırmaktadır. Kendilerini güvenlik hakkımız için göreve çağırıyoruz. Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları, sağlıklarının ve hayatlarının tehdit altında olması sebebiyle bugün sağlık hizmeti verememektedirler.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 Dr Serkan ÖZBAKIŞ

İSTAHED YÖNETİM KURULU ADINA

BASINA YANSIMALAR

http://www.haberler.com/saglik-calisanlari-siddete-karsi-caydirici-kanun-8312040-haberi/

 

https://www.cihan.com.tr/tr/gaziosmanpasa-saglik-merkezi-siddet-silah-saldiri-2044915.htm

http://www.haberler.com/saglik-calisanlari-siddete-karsi-caydirici-kanun-8312040-haberi/

http://m.hurriyet.com.tr/istanbulda-dispansere-silahli-saldiri-isyan-ettirdi-40078855

http://m2.samanyoluhaber.com/saglik-calisanlari-siddete-karsi-haberi-1249074.html

http://www.gunortasi.com/gundem/356-saglik-personelleri-siddete-karsi-caydirici-kanun-stekleri.html

http://ilerihaber.org/icerik/aile-sagligi-merkezine-silahli-saldiri-52695.html

http://m.hedefhalk.com/hekimlerin-cigligi-605006yy.html

 

PAYLAŞ: