OBEZİTE İLE MÜCADELE VE AİLE HEKİMLERİ İÇİN DİABET TANI TEDAVİ İZLEM REHBERİ ÇALIŞTAYLARI YAPILDI.

12 Nisan da OBEZİTE ILE MUCADELE el kitabı güncelleme ve 13-15 Nisan da  AILE HEKIMLERI ICIN  DIABET TANI TEDAVI IZLEM REHBERI  çalıştayı yapıldı. Her iki çalıştay öncesi Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım' ın yaptıgı sunumda, önümüzdeki haftalarda DSÖ tarafından kronik hastalıklar kontrol programı kapsamında değerlendirmeye alınacaklarını, birinci basamakta kulanılacak rehberler açısından eksiklikleri olduğunu, DSÖ tarafından uyarıldıklarını, bu nedenle 1. basamağa özgü rehber hazırlamaya hız verdiklerini anlattı. 2012 yılında hazırlanan obezite rehberinin güncellenmesi açısından 8 grupta 1 günlük çaışma yapıldı. Gruplar kendi konularıyla ilgili mevcut rehberi değerlendirip üzerinde güncellemeler yaptı.
Diabet tanı-tedavi-izlem rehberi oluşturma çalıştayı yine daire başkanının sunumuyla başladı. Daire başkanı özellikle yeni planlanan HASAM/HSM lerin TSM lerden ayrı olduğunu, TSM lerde hekim işlevsel olmadığı ( hasta bakamadığı) için eksik kaldığını, ancak planlanan HASAM larda hekim olacağı için hasta bakılan birimler olacağını, diyetisyen vb planlandığı için daha aktif kullanılacağından bahsetti. Sunumunda birinci basamakta iş yükü fazlalığından, kronik hastalıkların takibinde birinci basamağın öneminden , planlanan takiplerin pozitif performans kriteri olarak oluşturulabileceğinden bahsetti.
 Rehber hazırlamaya katılan hocaların özellikle sorduğu ve TURDEP başkanı İlhan Satman'ın ve Daire başkanının yakındığı en önemli konu asm lerde insülin bulunmamasıydı. Gerekçe Hiperosmolar komanın daha sık görülmeye başlandığı??, insülin tedavisinin hızlı başlanması gerektiği, hipoglisemiye müdahale açısından glukagon bulundurulması gerektiği, ulaşım zorluğu çekilen bölgelerde hasta müdahalesini geciktireceği idi. Aile hekimleri ayrı buzdolabı almak istemiyor diye belirtildi, Tahud katılımcıları ve AHEF , asm de insülin bulunmasının maliyet etkin olmadığını, aıle sağlığı merkezlerının acil sağlık hizmetinin verileceği birimler olmadığını ulaşımı zor bölgelerde entegre hastaneler olduğunu belirttik. Daire başkanı planlanan Hasamlara insülin konabileceğini belirti.
Obezitede 8 ,diabet çalıştayında 9 masa planlanmıştı, TAHUD dan 3 AHEF den 2 kişilik katılım vardı.
Uzm. Dr. Ayşe ÖZEREN (Denizli), ''Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite ve Diyabet '' Çalıştayına AHEF adına katıldı. 12 Nisan 2016 tarihinde Türkiye Halk Sağlığ Kurumu tarafından Ankara' da düzenlenen " Obezite İle Mücadele El Kitabı Güncelleme Çalıştayı " ve 13-14-15 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenen " Aile Hekimlerine Yönelik Diyabet Tanı - Tedavi - İzlem Rehberi Çalıştayı " na AHEF de katılmıştır. AHEF adına Gaziantep Aile Hekimliği Derneği (GAHD)' dan Dr. Ahmet Doğan Yardı' nın katıldığı çalıştay çok verimli geçmiştir.  Çalıştayda AHEF' i temsil eden Dr. Ahmet Doğan Yardı mevcut aile hekimliği sisteminde aile hekimlerinin iş yüklerinin çok fazla olduğunu ve poliklinik hizmetlerinin yoğunluğundan asıl işleri olan koruyucu hekimlik hizmetlerine yeterli zamanı ayıramadıklarını belirtmiştir.. Obezite ve diyabet izlemlerinde pozitif performas getirilmesinin gerekliliğine değinen Yardım, koruyucu hekimlik hizmetlerine daha fazla zaman ayrılabilmesi için ücretleri koruyarak kayıtlı nüfusun düşürülmesinin zorunlu olduğunu söylemiştir. Kurum yetkililerinin de bu konulara sıcak baktığı belirtilmiştir. Güncellenen Obezite Rehberi ve yeni hazırlanan Diyabet Rehberi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yeterince bastırılıp tüm Aile hekimlerine ulaştırılacaktır.

PAYLAŞ: