İzmir Aile Hekimliği Uygulamasında 10 Yılı Geride Bıraktı

İzmir, tam 10 sene önce, Türkiye'de aile hekimliği uygulamasına geçen ilk üç büyükşehirden biri oldu. 10. yıldönümü, İzmir Aile Hekimleri Derneği ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün ortak organizasyonuyla kutlandı. Halk Sağlık Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıya, İZAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Atam, İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kırlangıç, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, aile hekimleri ve aile sağlığı merkezleri çalışanları katıldı.

Murat Atam konuşmasında, İzmir'in gerek altyapısı gerek personel sayısı gerekse halkının özellikleri nedeniyle pilot iller arasına dahil edildiğini söyledi. Şehirlerinde 15 Mayıs 2007'de aile hekimliği uygulamasının başladığını hatırlatan Atam, "Aslında İzmir'de aile hekimliğinin başlaması tüm Türkiye'de pilot uygulamanın bittiğinin ve sistemin başladığının işaretidir. Bu tarihten sonra hızla süreç tamamlanmış benimsenmiş ve hızla gelişmeye başlamıştır." dedi. Atam 2013 yılına dikkat çekti. O tarihe kadar, bakanlığın ve yerel yönetimlerin sistemdeki tıkanıklıklara anında müdahale ettiğini ve sıkıntıların en kısa sürede giderildiğini söyledi. 2013'ten sonra bürokrasi virüsünün yeniden aktive olduğunu vurguladı. Atam, "Aile hekimliği sistemine uymayan yaklaşımlar bizleri sistem hakkında umutsuzluğa iterken defans yapmaya mecbur bırakmaya başladı. Bu rahatsızlığımız duyulmuş olacak ki, üst düzeyde yapılan değişikliklerle bugün faz 2 çalışmalarından bahsedebilmekteyiz. Umarım bu çalışmalar ivme kazanarak devam edecek ve Aile Hekimliği hakettiği seviyeye kısa zamanda kavuşacaktır." diye konuştu.

İZAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Atam, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aile Hekimliği, bizlerin vatandaşa bire bir dokunabildiğimiz ve masada karşı karşıya değil, aynı tarafta oturduğumuz bir sistem olmalıdır. Örneğin vatandaş bizden aldığı sağlık durumunu özetleyen belge ve takip raporu ile ehliyet, işe giriş, akli meleke, spora katılım vb. gibi raporları üst basamaktan almalıdır. Orada da bizim raporlarımız değerlendirilmeli, kabul ve itibar görmelidir. Nöbet, defin nöbeti gibi işler, bizim disiplinimiz içinde yer almamaktadır. Elbetteki sıkıntı olan yerlerde ve gerçekten ihtiyaç duyulduğunda bu milletin bir neferi olarak her türlü hizmeti vermeye hazırız ve bu bizim boynumuzun borcudur. Ancak amaç aile hekimliği sisteminin işlevselliğini kalite ve kantite yönünden en üst düzeye getirmekse bizler SADECE İŞİMİZİ YAPMALIYIZ. Çok yakın bir zamanda yeni yönetmelik yayınlanacak olup çıkacak uygulamayla; ödeme ve sözleşme ve eğitim yönetmelikleri ile önümüzdeki yıllardaki aile hekimliğinin gidişatının startı verilecektir. Bu dönemde kadroları boş olmayan, vatandaşın kolay hizmet alabildiği mekanlarda, sağlıkla mutlulukla çalışacak bir mesleki yaşantı beklemekteyiz."

Atam, konuşmasının sonunda, aile hekimliğinin gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerini sundu.

PAYLAŞ: