SAĞLIKTA ŞİDDETİ BİRLİKTE DURDURALIM

SAĞLIKTA ŞİDDETİ BİRLİKTE DURDURALIM....
AHEF olarak şiddetin olduğu her yerde dik duruşumuzu sergiliyoruz.Aydın Kuşadası'nda meydana gelen ve bir Aile Sağlığı Çalışanının darp edilip feci şekilde dövülmesiyle sonuçlanan olay sebebiyle çevre illerden gelen Aile Hekimleri Dernekleri Başkanları ,Aile Hekimleri ,Aile Sağlığı Çalışanları ,vatandaşlarımız ve AHEF Başkanımız Dr. Erkut Coşkun 'un katılımıyla olayın meydana geldiği yerde bir basın açıklaması yapılıp olay kınandı.Basın açıklamasında AHEF Başkanımız şunları söyledi ;
Ersin Arslan, Kamil Furtun, Edip Kürklü, Ali Menekşe, Prof. Dr. Muhammed Said Berilgen, Hüseyin Ağır ve daha niceleri. Sağlık şehitlerimiz. Sağlık hizmeti sunmak istersen, kendi canlarından olan değerli meslektaşlarımız. Bir gün evlerinden çıktılar ve bir daha sevdiklerine dönemediler..
Ve isimlerini bilmediğiniz nice sağlık neferleri. Canlarını kurtardılar ama yaralar aldılar. Darp edildiler. Şiddet gördüler. Hakarete uğradılar. Örselendiler. Tüm bunları çok sevdikleri mesleklerini yaparken yaşadılar..
Sağlıkta şiddetin son örneği ne yazık ki, dün burada, Kuşadası'nda yaşandı. 7 No'lu ASM'de görevli hemşire arkadaşımız, sabah erken saate çalıştığı aile sağlığı merkezinde kendilerine kayıtlı olmayan bir hastaya yardımcı olmak istedi. Ama iyi niyetini neredeyse canıyla ödeyecekti. Saldırıya uğradı. Darp edildi. Tek tesellimiz, değerli hemşiremizin hayatta olması.
Bir diğer tesellimiz ise saldırganın darp suçuyla tutuklanmış olmasıdır. Bu bir örnek olmalı, sağlık çalışanlarına şiddet gösteren kişiler ciddi cezalar almalıdır. Ama asıl olması gereken, şiddeti daha gerçekleşmeden önlemektir. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak, şiddetin önüne geçmenin en etkili yolunun, caydırıcı cezalar içeren sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkartılması olduğu görüşündeyiz.. Kanun koyucular, bir sağlık çalışanı daha saldırıya uğramadan, derhal yasanın çıkartılması için harekete geçmelidir.
Şiddet ve sağlıkçılar.. Bizim yan yana telaffuz ederken bile zorlandığımız bu iki sözcük ne yazık ki, ülkemizde hemen her gün birlikte anılıyor. Çünkü maalesef her saat başı bir sağlık çalışanı şiddet görüyor. Geçen hafta, Antalya'da, Van'da, Bitlis'te, Çorum'da ve Şanlıurfa'da 8 meslektaşımız şiddete uğradı. Şiddete uğrama nedenleri neydi biliyor musunuz? Çocukları aşılamak istemişlerdi, usülsüz rapor taleplerini kabul etmemişlerdi. Yani bireylerin ve toplumun sağlını korumaya çalışıyorlardı. Saldırıya uğradılar.
2012 yılında, ayda ortalama 721 sağlık çalışanı şiddete uğradı. 2014 yılında bu sayı katlandı ve ayda 976 sağlık çalışanı şiddet gördü. İstatistikler, sağlık çalışanlarının diğer meslek gruplarına göre 16 kat fazla şiddete uğradığını gösteriyor. Sağlık sektöründe çalışanların en az yüzde 70'i görev süreleri boyunca sözel ya da fiziksel şiddete uğruyor.
Bu sayılara bir yenisi eklenmeden sağlıkta şiddet yasasının çıkartılmasını talep ediyoruz.
Vatandaşla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren uygulamalara son verilmesini bekliyoruz.
Değerli Türk Halkı.. Sizden biri olan aile hekimlerinize, sağlık çalışanlarınıza sahip çıkın.. Bu aymazlığa müsaade etmeyin. 
Sağlıkta şiddeti birlikte durduralım.

PAYLAŞ: