Kamuoyuna Duyuru

İzmir'de, bir aile hekimi ile, hastası olduğu belirtilen bir şahıs arasında, tıbbi olmayan, öncesini ya da tüm anlarını bilmediğimiz bir konuda yaşanan tartışma neticesinde, genel davranış ilkelerine uygun olmayan, toplumun genel kabulüne aykırı bir hadise vuku bulmuştur.

Olayla ilgili görüntülerin, eksik, olayın başlangıcını içermeyen ve belki de yanlı bir şekilde sosyal ve görsel medyada paylaşılmasından sonra; hekim arkadaşımıza ve hekimlik meslegine ağza alınmayacak küfürler ve hakaretler yapılmış, tüm hekimler meslekleriyle ilgisi olmayan bir konu üzerinden linç kampanyasına maruz bırakılmıştır.

Üzülerek belirtmek iseriz ki; yetkililerden ve medyadan, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarında, saldırılarda, daha da vahimi meslektaşlarımız hasta yakınları tarafından katledildiğinde, herhangi bir suç unsuru bulunmayan, bir tartışmadan ibaret olan bu olaydaki duyarlılığın yarısını dahi göremedik.

Katledilen veya şiddet gören hangi sağlık çalışanının kendisinin, ailesinin, anne - babasının ziyaret edildiğini, ellerinin öpüldügünü, özür dilendiğini gördük?

Olaylara bariz bir biçimde yanlı ve yanlış yaklaşımın olduğunu, medya ve yetkililerin de sosyal medya tarafından oluşturulmuş linç kültürüne kapılarak popülist bir tutum izlediğini belirtmek isteriz.

Hastanın basına yansıyan ilk açıklamalarında "Bana 'Amca sen evlere böyle giriyor musun?' diye sordu, ben de 'Senin evini bilmiyorum, bilsem ziyaretine gelirdim.' dedim." gibi hoş olmayan, belki meslektaşımızın o anki kızgınlığına neden olan beyanları, olayın bir linç kampanyasına dönüşmesi sonucu basın tarafından yok sayılmaya başlanmış, adeta hiç söylenmemiş kabul edilmiştir.

Hekimin hastasına hakaret içermeyen, o anki kızgınlıgına bağlı, toplumca genel kabul gören davranış ilkelerine ters tutumunu tasvip etmediğimizi; ancak mesleğin getirildiği yıpranma, tükenmişlik durumu ve aşırı stres sonucu hadisenin meydana geldiğinin tarafımızca düşünüldüğünü, sosyolojik bir olgu olan bu konunun toplumun her kesimi tarafindan düşünülmesi gerektigini tekrar bildiriyor, AHEF olarak Dr. Birsen Tirtar 'ın hekimlik mesleğine, onuruna yapılan hakaret, küfür ve tehditleri kınıyoruz.

Hekimlik mesleğine hakaret içeren, sağlıkta şiddeti meşru gösteren her açıklamanın, her haberin takipçisi olacağımızın, her türlü yasal işlemin tarafımızca takip edileceğinin bilinmesini isteriz.

AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: