Yine Sağlıkta Şiddet : 2 Kere Ölünmez

Bİ KEREDEN BİRŞEY OLMAZ DEDİLER...

2 KERE ÖLÜNMEZ...

Sevgili meslektaşlarımıza ve ilgili ilgisiz herkese seslenmek istiyorum.

İki aile hekimi arkadaşımız, yine yeniden bir daha şiddet gördü.

İstanbul Ümraniye'de görev yapmakta olan Dr. Yusuf İzzettin Güven, özel bir hastaneye yazdırdığı ilaçlarını reçetelendirmek isteyen bir hastanın saldırısına uğradı. Küstah bir şekilde meslektaşımızın karşısına dikilen 50 yaşlarındaki bu kişi, elindeki şemsiye ile doktora beye saldırdı. Şemsiyenin gözüne girmesini son anda engelleyen meslektaşımız, üst üste darbeler aldı. Saldırgan yakalandı fakat savcılık "BİR DAHA YAPARSA TUTUKLARIZ" diyerek serbest bıraktı. Meslektaşımız şikayetçi oldu. AHEF olarak, avukatlarımız ve hukuk komisyonumuz aracılığıyla konunun takipçisi olmayı sürdürecek, saldırganın gereken cezayı alması için gerekli girişimleri yapacağız.

Yönetim Kurulu üyelerimizden Uzm. Dr. Erkut Coşkun, ehliyet raporu almak isteyen bir kişinin sözlü saldırısına uğradı. Aslında Coşkun, hastaya gerekli açıklamayı yapıp sevk etmişti ama hasta yarım saat sonra geri geldi. "Bu raporu sen vermeliymişsin, başka doktorlar veriyormuş" cümlesiyle başlayan ve ardından tehditlerle süren konuşmalar neticesinde, meslektaşımız beyaz kod verdi. Bu noktada hasta kadar, hastayı yanlış bilgiyle aile hekimine karşı kışkırtan meslektaşlarımızın da hatalı olduğunu not düşmek isterim.

Her iki meslektaşımıza geçmiş olsun diyorum. Daha önce de benzer saldılara uğramış tüm meslektaşlarımıza da.

Bir süre önce ben de sözlü bir şiddete uğradım. Olayın peşini bırakmadım ve şikayetçi oldum. Dava sonuçlandı. Bana hakaret ve tehditte bulunan 75 yaşındaki hasta para cezasına çarptırıldı. Sözlü bir hakarete 9000 TL ile 7 yıl ceza aldı. Ceza 5 yıl ertelendi. Bi kereden birşey olmaz dendi yine..

Fiziksel acı geçiyor elbet. Duyulan sözler unutuluyor belki. Ama içimizdeki o acı kalıcı oluyor. Bazen öyle büyüyor ki, işimize, hastalarımıza duyduğumuz sevgiyi zedelemeye başlıyor.

Şimdiye kadar, "Sağlıkta Şiddet Yasası Çıksın" dedik dedik duyan olmadı. Şimdi diyorum ki, mevcut yasalar uygulansın. Bir HAKİME, bir SAVCIYA yönelik şiddete ne ceza veriliyorsa, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişilere de aynı şekilde ceza verilsin. Sayın savcılar, EMPATİ yapın istiyoruz

Biliyorum ki, birçoğunuz benzer sözleri duymaktan bıktınız. Ama birlik olursak, beraber olursak, gücümüzü gösterirsek, bu şiddeti de durduracağız.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile yaptığımız görüşmede bu konuyu gündeme taşıdık.. Bakanlık nezninde de adımlar atılması yönünde söz aldık. Bu sözün ve meslektaşlarımızın açtıkları tüm davaların takipçisi olacağız.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ BİRLİKTE DURDURACAĞIZ..

İNANMAK BAŞARMAKTIR. İNANALIM VE GEREĞİNİ YAPALIM...

Dr. Mehtap Gürbüz Aslan

AHEF 2. Başkanı

PAYLAŞ: