''Bugün Değilse Ne Zaman?''

Bugün değilse ne zaman şiddet gösteren kişiye tutuklama kararı uygulanacak ?
Her gün yeni bir şiddet vakası ile karşılaşıyor ve dur durak bilmiyorken Sivas 'ta bayramın 3. günü yaşanan olay sağlıkçıların ve aile sağlığı merkezlerinin ne kadar kolay hedef olduğu gerçeğini bir kez daha tokat gibi yüzümüze çarpıyor.
Sivas Merkez Kılavuz Aile Sağlığı Merkezi'nin bayramın son günü silah ile tarandığını, tatil olması nedeniyle şükür ki can kaybı ya da yaralanma olamadığını duyduk. Tabii araştırma sonucunda ne çıkacak diye merak ediyorduk. 
Bugün bilgiye ulaşıldı. Umarsızca kurşun yağdıran kişi bahsedilen Asm'de geçmiş dönemde görev yapan aile sağlığı çalışanının eski eşi... Sebep zanlının boşanmadan ve eşinin tayin istemesinden aile sağlığı merkezinde çalışan kişileri sorumlu tutması... 
İlk bakışta asayiş bir vaka gibi duruyor değil mi ? Peki aslında öyle mi ?
Bizler aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlıkçılar ve Asm'lerimiz çok açık ve kolay hedef... Bugün sebep bir boşanma, diğer gün usulsüz rapor isteği, başka gün olmayan kişiye ilaç yazdırma talebi ya da okula-işe gitmeyen hasta olmayan kişinin dinlenme dileği olabiliyor. Çünkü bize yapılan şiddet cezasız kalıyor, etkin bir yasa yok , kimse "yaparsam başım fena belaya girer " demiyor. Suç kimi zaman kamu hizmeti verilen binaya zarar, kimi zaman hizmet verene darp, ölüm oluyor. Korkunç değil mi ? Fakat cezası??? 
Bugün bu eylemi yapan hasta ruhlu kişi denetimli serbestlik ile sokakta yarın kafasına esip bu kez kişiler içerde iken gelmeyeceğinin ya da imza atmamak için istirahat raporu talep edip cevap olumsuz olduğunda silahını bu kez hekime doğrultmayacağının garantisi var mı? Kılavuz ASM de çalışan sağlıkçıların sağlıklı hizmet vermesi beklenebilir mi? 
Bizler çığlıklarla sesimizi çıkarmaya çalışırken, yasa yapıcılar bu işi etkin, ertelenmeyen, arttırılan sağlıkta şiddet yasasını çıkarabilecek kişiler derin bir sağırlık ile duymuyor. Bırakın büyük cezaları tutukluluk hali tedbirleri bile uygulanmıyor. Asla yaşanmasını istemeyiz ama olay tatil günü valiliğe bağlı bir binaya , adalet sarayına ya da boş polis noktasına yapılmış olsa idi yine denetimli serbestlik ile bırakılır mıydı düşünüyor insan?
İlk bakışta asayiş vakası gibi görünen olay aslında açık hedef , sahipsiz sağlıkçılara karşı yaşanan bir şiddet vakası değil midir?
Konu ile ilgili Sivas Aile Hekimleri Derneği başkanı İrfan Gazi YILMAZ ile iletişim halindeyiz. Arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun diyor, tatil günü olmasına şükrediyoruz.
 
AHEF Yönetim Kurulu

PAYLAŞ: