Çalışan Hakları ve Güvenliği Sempozyumu

 

 

1.Ulusal Çalışan Hakları ve Güvenliği Sempozyumu 4 Temmuz 2013 tarihinde Ankara Ramada Otel’de gerçekleştirildi.

 

Sempozyumda AHEF adına konuşan yönetim kurulu ikinci başkanı Dr. Halil Aktaş konuşmasında; AHEF Bilimsel Araştırma Komisyonu tarafından yapılan, Aile hekimlerine yönelik şiddetin nedenlerinin ve şiddete maruziyet sonrası süreçlerin belirlenmesi konulu araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

 

 

 

Hasta hakları son yıllarda medeni tüm ülkelerde olması gerektiği gibi çok fazla ön plana çıkarıldı. Ama bunların ne olduğu ve sınırlarının ne olması gerektiği net olarak ortaya konulamadı.  Vatandaş herhangi bir hastalığı olmadan başvursa bile ( mesela özel işi için hastalık raporu istemi, evde bulunsun diye ilaç istemi, güvencesiz yakınının ilacını kendi üstüne yazdırmak gibi) bunların yapılması istemini haklı görmekte, bu konuda baskı uygulamakta ve bunu hasta hakkı olarak görmektedir. Hekimin tedavi özgürlüğüne müdahaleyi en doğal hakkı sanmaktadır. Yine 184 şikâyet hattını baskı unsuru olarak kullanmakta, usulsüz istekleri karşılanmayınca psikolojik şiddet malzemesi olarak kullanmaktadır.

 

Vatandaşa hasta hakları doğru bir şekilde anlatılmalı, haklarının yanında sorumlulukları da hatırlatılarak, esas önemli olan noktanın kişinin kendi sağlık sorumluğunu da alması ve sürdürmesi olduğu, yine kendi haklarının olduğu kadar hekimin de mesleki haklara sahip olduğu bilinci oluşturulmalıdır. 184 hattı ya tamamen kaldırılmalı ya da hasta hakları birimlerinde şikayetleri karşılayan görevli kişilerin kanun ve yönetmeliklere hakim olması sağlanmalı ve gelen şikayetleri ona göre değerlendirip, gereksiz ve usulsüz şikayetlerin hekime yansıması engellenmelidir. Yine usulsüz istemde ve şikâyette bulunan kişiye de gerekli caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Yani vatandaş bir hekim veya sağlık çalışanı hakkında 184 hattını arayıp usulsüz ihbar yaptığında, yapılan inceleme ve ön değerlendirmede, ihbar eğer usulsüzse, bu kişi hakkında cezai işlem yapılmalıdır.

 

Aile Hekimlerinden yapması gereken asli görevleri koruyucu, tedavi ve rehabilite edici görevleri dışında da eklenmeye çalışılan yapması beklenen birçok görev vardır. Kimi zaman başka hekimlerin yedek gücü olarak görülmekte, adli nöbetlerden, acil nöbetlere kadar kendi görev tanımları ve görev yerleri dışında yeni görevler talep edilmektedir. Kimi yerlerde aile hekimleri defin ruhsatı vermeye zorlanmakta kimi yerlerde alakalı alakasız raporlar vermeye zorlanmaktadır. Bazı yerlerde adli ve yerinde otopsi nöbetleri tutturulurken bazı yerlerde ise acil polikliniklerinde görevlendirilebilmektedir. Bu aile hekimlerinin görevler altında ezilmesine ve ertesi gün kendi hastalarına karşı yorgun, uykusuz, moralsiz ve tükenmiş bir şekilde hizmet sunmasına, iletişim sorunlarına neden olmakta, gereksiz gerginliklere ve sürtüşmelere, sözel şiddetten, fiziksel şiddete varan sorunlara neden olmaktadır.

 

Aile hekimlerinin asli görevleri ve asli görev yerleri dışında ek görevlerin yüklenmesi sağlık çalışanlarına şiddeti artıracaktır.

 

Sağlıkta şiddet yasasının çıkartılması ve cezaların caydırıcı olması gerekir diyerek konuşmasını tamamlayan Dr.Halil Aktaş’a düzenleme komitesi tarafından AHEF adına plaket takdim edildi.

PAYLAŞ: