Uzmanlık eğitimi çalıştayı

Uzman olmayan Aile Hekimlerinin gelecekte nasıl uzman olacağını belirleyecek olan Tıpta Uzmanlık Kurulunun Başkanı ve Genel Sekreteri AHEKON 2012’deydi!  AHEF Eğitim Komisyonu Başkanı Halil AKTAŞ ile beraber sizler için hazırladık...

Hipokrat salonunda çalıştayın konusu  “Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Çalıştayı” idi. AHEF Eğitim Komisyonunun düzenlediği çalıştayda konuşmacılar Tıpta Uzmanlık Kurulu Başkanı Prof.Dr. Recep ÖZTÜRK ve Tıpta Uzmanlık Kurulu Genel Sekreteri Uzm.Dr. Engin UÇAR,  aile hekimliğinde önümüzdeki dönemde uzman olmayan hekimler için planlanan uzmanlık eğitimleri konusunda önemli açıklamalarda bulundular…

Dr. Engin UÇAR uzmanlık dallarındaki tercih sıralamasının değişiminden bahsetti. Uzmanlık dallarında genel bir düşüşün gözlemlendiğini grafiklerle gösterdi.  Kadın doğum uzmanlığının önceleri tercihte ilk sıralarda olduğunu günümüzde ise tercih srasının düşüşte olduğunu grafik üzerinde gösterdi. Aile Hekimliği uzmanlığının tercihinde de bir düşüşün gözlemlendiğini fakat bunun bakanlık tarafından artırılan kontenjan sayısı ve birinci basamaktaki mevcut belirsizliğin devamı ile anlaşılabileceğini belirtti.

"Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmetlerinde hedeflenen uzman hekim sayısına ulaşılması için sadece kontenjanların arttırılması ile açığın kapatılamayacağı kontenjanın artırılmasına rağmen asistanların istifasına mani olunamadığı istatistiki sonuçlardan gözlenmektedir" ifadelsini kullanan  Dr. Engin UÇAR çözüm olarak; Aile Hekimliği Uzmanlığının özendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bunu sağlamak için öncelikle uzman aile hekimi maaş farkı artırılmalıdır ve bu farkın anlamlı olması gerekir. Ayrıca, uzman olmayan aile hekimleri için aile hekimi sözleşmesi son tarihi net olarak açıklanmalıMevcut aile hekimi olarak çalışan uzman olmayan hekimlerin ön görülen bir eğitim sürecinden sonra uzmanlık belgesi verilmesinin ilk defa uygulanan bir yöntem olmadığını, Türkiye'de bu konuda başka uzmanlık dallarında da birkaç örneğin olduğunu mesela onkolojide açığın benzer yöntemlerle kapatıldığını belirtti.

KHK/663 Geçici maddedeki belirsizlikler ve yanlışlar

“Geçici Madde 9 - 1/1/2020 tarihine kadar, 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Kanun hükümlerine göre sözleşmeli aile hekimi olarak çalışmakta olanlar, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre, merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın, Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilir. Bu eğitim uzaktan ve/veya kısmî zamanlı eğitim metotları da uygulanmak suretiyle yapılabilir ve en az altı yılda tamamlanır. Eğitim süresince aile hekimliği sözleşmesi devam eder. Uzmanlık eğitimi ile beraber aile hekimliği hizmetlerinin yürütülmesine, ilgililere ve eğitim sorumlularına ödenecek ücretlere ilişkin usûl ve esasları 5258 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre hazırlanan yönetmeliklerle belirlenir.

Bu maddeye göre yapılacak aile hekimliği uzmanlık eğitiminde çekirdek eğitim müfredatının ve rotasyonların uygulanması ve eğitimin şekli ile sair hususlar Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenir.”

"Bu maddede “tıpta uzmanlık sınavı” diye bir ifade belirtilmiş olmasına rağmen aslında böyle bir şey yok! Tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavı olmalıydı doğru olan! Bu şekli ile anayasaya uygun değil. İkinci olarak geçici madde de belirtilen bir tarih var  “1/1/2020 tarihine kadar,” bu tarih tam olarak neyi ifade ediyor belirtilmemiş gözüküyor. Bu tarih tartışmalı. Bu eğitimi tamamlamak için son tarih mi yoksa eğitimlerin başlaması için son tarihi mi ifade ediyor! Bunlar net değil… Bunların netleşmesi gerekiyor. Eğer bu tarih bir sonu ifade ediyor ise 1/1/2020 yılı  tarihinden sonra yeni mezun doktorlarla sözleşme yapılmayacağı anlamına geliyor. Bu tarih ayrıca planlanan 6 Yıllık uzmanlık eğitimine başlama yılının en geç 1/1/2014 yılı olduğunu da gösteriyor" diye ifade eden Doktor Engin Uçar ayrıca  "Bu şekilde yurdumuzda ihtiyacımız olan aile hekimi sayısına ulaşmış olacağız ve tabi ki bu uygulama ile uzman olma yolu da 2020 yılın da kapanmış olacak" ifadesini kullandı. Bu durumda eğitimlerin başlaması için zamanın azaldığını da vurguladı.

Prof.Dr.Recep ÖZTÜRK ise konuşmasında "Ülkemizde tıp fakültelerinin pek çok ilde açılmış olması doğru bir tercih olmaya bilir. Üç yüz bin nüfuslu bir ilde tıp fakültesi açılması eğitim sürecinde yeterli vaka için uygun değildir. Tıp fakülteleri nüfusun bir milyona yakın ve üstünde ki ilerde açılması vaka zenginliği nedeni ile önemlidir. Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde uzmanlık eğitimi yapar,  bu esasları belirlemek için ikinci aşama modüllerini bakanlıktan aldık" ifadelerini kullanarak bu modüllerden de faydalanacaklarını belirttiler.

PAYLAŞ: