AHEF SGK'da

     AHEF Yönetim Kurulu,  28.09.2012 Cuma günü SGK Başkanı Fatih Acar’ı ziyaret etti.

Başkan Dr. Murat Girginer, Dr.Şenol Atakan ve Dr.Akif Emre Eker kalabalık bir heyet         tarafından karşılandı.
    SGK Başkanı Fatih Acar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
    Başkan Dr. Murat Girginer, AHEF’i anlatan, Aile Hekimlerinin sorunlarını ve çözüm
önerilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. Görüşme de koruyucu hekimliğin asli görevimiz olduğunu ama bazı  SGK uygulamalarının bunu engellediğini  belirttik. Aile Hekimlerinin bütüncül yaklaşım göstermesi gerektiğini, bu uygulamadan ülke ekonomisinin daha fazla yarar sağlayacağını ifade ettik. Kaliteli yaşlanan, yaşlılığında az ilaç kullanan ve bakıma ihtiyaç duymayan bir nesil isteniyorsa ,bunun yolunun Aile Hekimlerinden geçtiğini özellikle belirttik.
 

Aile Hekimlerini ilgilendiren tüm konular tek tek görüşüldü:
 
- MEDULA
 Mevcut hali ile işlevsiz kaldığı, eczacı kalfalarının bile gördüğü bazı bilgilerin Aile Hekimleri tarafından görülmediği belirtilerek bunun nedeni soruldu. Eczacıların muadil ilaçlarla alakalı şikayeti üzerine sistemin bu yönünün kapattıldığı ifade edildi. SGK Başkanı konunun düzeltilmesi için direktif verdi.

- E-REÇETE
 Şu anki uygulamanın hukuki olmadığı, SGK reçeteleri istemedikçe yanlışlıklara yol açılacağı belirtildi. Gerekçelerin haklılığı kabul edilerek konu değerlendirmeye alındı.

- HASTA SORUMLULUKLARI
Aile Hekimlerine bu kadar sorumluluk verilirken vatandaşlara da yaptırımların uygulanması gerektiğini belirtildi. Koruyucu hekimlik uygulamalarında bunun önemini ifade edildi. Özellikle Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıklarında Aile Hekimine başvurmanın zorunlu hale getirilmesi talep edildi. Özellikle gebelerin , önce aile hekimine başvurması zorunluluğu getirilmesi, aile hekimine başvurmayan gebelerin 2. ve 3.Basamak tedavi giderlerinin ödenmemesi önerisinde bulunuldu. Buna itiraz edildi, bunun üzerine karşılıklı olarak detaylı rapor hazırlanması ve konunun tekrar görüşülmesine karar verildi.  SGK Başkanı bu konuda hazırlayacağımız çalışmayı değerlendireceklerini söyleyerek ilgili birim amirlerine talimat verdi. Ayrıca SGK olarak vatandaşın eğitimine yönelik tüm ülkeye dağıtılacak bir kitapçık hazırlığında olduklarını ifade ederek AHEF’ten de katkı rica etti.


- SAĞLIK RAPORLARI
 Ehliyet raporlarında hastanelerde ödeme yapılmaması sonucu Aile Hekimleri üzerinde yersiz baskılar oluşturulduğu, sistemin de bu işin sonunda daha fazla zarar ettiği anlatıldı. Keyfe keder raporların çokluğu, bunların da tetkiklerinin SGK tarafından ödendiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar ile AHEFin de olduğu ortak çalışma yapılması kararlaştırıldı.


-İŞ GÖREMEMEZLİK RAPORLARI
 Aile Hekimlerinin SGKya posta yoluyla göndermesinin yarattığı sıkıntılar anlatılarak, yeni çıkan Mevzuata göre de elektronik ortamda gönderilmesi gerektiği belirtildi. Başkan durumun düzeltilmesi için derhal talimat verdi.

-EMEKLİLİK
 Konu çok iyi vurgulanarak talepler ortaya konuldu ve haklı bulundu. Maaşımızın emekliliğe yansımadığı belirtildi, bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağına dair söz alındı.

-HASTAYI GÖRMEDEN İLAÇ YAZMA
 Daha önce yazılı olarak başvurusu yapılan teklif yinelendi. SGK’nın da bu konuda yardımcı olması gerektiği, ASMlere gerekirse avuç içi tarayıcısı gibi teknolojik destek sağlayarak destek olunması gerektiği belirtildi. Konunun inceleneceği ifade edildi.

-RAPOR ÇIKARILAN HASTALARIN İLAÇLARINI RAPOR SÜRESİ BOYUNCA ECZANELERDEN ALABİLMESİ
  Bu konuda haklı olunduğu, yaptıkları çalışma ile bundan sonra raporlu ilaç sürelerinin altı aya çıkarıldığını, 6 ayda bir reçete ettireceği , ama eczaneden aylık olarak alabileceği bir uygulamanın başlayacağı belirtildi. Yine kronik hastalık ilaçlarının kutudaki tablet sayılarının düzenlenmesi önerildi, tüm ilaçların 7 ve katları şeklinde tablet içermesi önerisinde bulunuldu ,bu sayede ilaçların farklı sürelerde bitmesinden kaynaklanan 2-3 günde bir ilaç yazdırma sorununun ortadan kalkacağı ifade edildi.Bu konunun da değerlendirileceği konusunda söz verildi.   
 
-AİLE HEKİMİ TARAFINDAN REÇETE EDİLİNCE ÖDENMEYEN İLAÇLAR
   Özellikle , diyabet , hipertansiyon gibi kronik hastalıklarda , bazı grupların ödenmemesi dolayısı ile
Kronik hastalıkların takip ve tedavisinde sorun yaşadığımız belirtildi .Buna yönelik olarak hangi kısıtlamaların sıkıntı yarattığı ve taleplerimizle ilgili bir  gerekçeli rapor hazırlayıp sunmamız istenildi.
 

 

PAYLAŞ: