AHEF Heryerde

14 Kasım 2012

2012 Diyabet Günü dolayısıyla AHEF olarak davet edildiğimiz TBMM’deki Diyabet parlamentosunda son STK temsilcisi olarak AHEF adına YK başkanımız Dr. Murat Girginer konuşma yaptı. Konuşma içeriğinde verilen mesajlar; AHEF sahada özveri ile görev yapan 21.000 aile hekiminin çatı meslek örgütüdür, aile hekimleri vatandaşın sağlık sorumluluğunu alan sağlık danışmanıdır, asli görevlerimizin dışında yüklenen ek görevler aile hekimliğini uygulamamızı engelliyor, diyabet hastalarına biopsikososyal yaklaşımı önemsiyor ve sahip çıkıyoruz, geri ödemesi yapılmayan ilaçlar diyabetli ve kronik hastalara ulaşmamızı engelliyor koruyucu hekimlik yapamıyoruz, Aile hekimleri halkın ilk başvuru noktasıdır, kolay ulaşılabilirdir, birinci basamaktan halkın memnuniyeti başvuru ve reçete sayısında artışa yol açabilir, bu aile hekimleri için reçete onay merkezi olarak algılanıyorsa doğru analiz yapılamıyor demektir, biz bunu kabul etmiyoruz ( ingiltere örneği verildi sağlık harcamalarının %75 i aile hekimliğinde), aile hekimleri olmadan diyabet durdurulamaz, her tür katkı ve desteğimizle varız. Sağlığın yeni yüzü, gücü geleceği aile hekimleridir.

 

Hemen akabinde TBMM Sağlık çalışanına şiddet komisyonu başkanı Dr. Necdet Ünüvar ile görüşüldü, AHEF sağlık çalışanına şiddet raporu kendisine iletildi ve 5 aralıkta TBMM ‘deki Sağlıkta Şiddet Komisyonu toplantısına AHEF'te davet edildi.

Gaziantep milletvekili Dr.Mehmet Şeker ile görüştük. Çalışmalarını takip ettiğimizi ve teşekkürlerimizi ilettik.

 

Meclisten çıktıktan sonra SGK ile görüşmeye gittik. İtirazlarımızı ilettiğimiz ve taleplerimizi net bir şekilde belirttiğimiz Medulla sisteminin içinde ilaçları görme süresinin 6 aya çıkartılacağını öğrendik,süreye haklı itirazlarımızı ilettik sınırsız olması gerektiğini belirttik, bir süre böyle devam edecek sonra tekrar görüşmeler yapılacak.E-reçete ile ilgili 1 Ocaktan sonra e-reçete kodu olmaksızın ödeme yapılmamasının çok büyük soruna yol açacağını, bunu kabul etmeyeceğimizi ilettik. Hasta gelmeden telefon ile ilaç yazdırarak e reçete kodunu istediğni hatta bu kod ile ülkenin herhangi bir eczanesinden reçete içeriğinin alınabileceğinin bunun suistimale açık olduğunu, elektronik imza olmadan asla yasal bir iş olmadığını aktardık.

 

Hastayı görmeden ilaç yazma ile ilgili çekincelerimizi ilettik, avuçiçi tanımadan bahsettiler, hiç bir biçimde aile hekimleriine bu cihazları aldıramayacaklarını, kurumun karşılaması gerektiğini belirttik. Emeklilik haklarımız ile ilgili yine görüştük, fikirlerimizi isteklerimizi ilettik.

 

15.00 gibi THSK ‘nda idik. Kurum başkanımızın makamında görüşmeleri yürüttük. Hazırlattığımız teşekkür plaketlerini Kurum Başkanımıza ilettik, Başkan Yardımcısı Halil Ekinci, Daire Başkanı Adem Kucur bey, Hukuk müşavirleri Av Halil Şen ve Av. Hakan Bozkur’tu da kurum başkanımızın odasına davet ettik, kendilerine Ahekon için hazırllattığımız teşekkür plaketlerini takdim ettik..Yeni yönetmelik ile ilgilli fikirlerimizi yeniden ilettik, uygulama yönetmeliğinin taslak halinin hazır olduğunu, ücret yönetmeli ve sınıflandırma yerine kalite puanlarının çalışmasının devam ettiğini AHEF başkanlar meclisinde hazırladğımız taslaklardan faydalandıklarıı ilettiler. Haftalık çalışma planları ile ilgili sıkıntılı durumu ilettik çözümü noktasında fikirlerimizi de ilettik gelişmeleri hep beraber göreceğiz. Yönetmelikler ile ilgii bizim için kırmızı çizgileri tekrar tekrar ilettik. Görüş alışverişi sürecek, taslakları mutlaka göreceğiz

İkinci aşama eğitimlerin Yıldırım Beyazıt üniv. tarafından hazırlandığını ve 2013 yılında dek bitirileceği bilgisini verdi THSK Başkanı Sn Dr. Mustafa Aksoy . 17 modül üzerinden online eğitim olacağını, bir dersin en fazla 40 dakika süreceğini, ders sunumu arasında ara sorular ile izlenmenin kontrol edileceğini,sunumlarda tek cümlelik mesajlar ile öğrenimin kolaylaştırılacağını, modüllere katılım zorunluluğunun % 80 olacağını, modüllerin tamamı bitince bir sınav olacağını bildirdiler.

 

16-17 Kasım 2012

Berlin’deki UEMO toplantısına AHEF Yk.Üyesi ve Uluslar arası veKurumsal İlişkiler Koordinatörü Dr Zafer Kalaycıoğlu ,,Dr Serdar Gürel ve Dr.Muzaffer Güleç AHEF adına katıldılar.

 

Büyük alkış ve ilgi alan AHEKON tanıtım sunumumuz Dr.Serdar GÜREL tarafından 2013’te İrlanda’da yapılacak UEMO ve Praq’ta yapılacak olan WONCA toplantıları sunumlarının ardından gerçekleştirildi. AHEKON 2013 tanıtım CD ve broşürlerimiz katılımcılara dağıtıldı, geri bildirimlerden çok beğenildiği görüldü.

Aile Hekimliğinin bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesini sağlamak, tüm Avrupa’da geçerli olması, serbest dolaşım hakkı, sürekli tıp eğitimi UEMO’nun ana hedefleri olarak ortaya çıktı.

Tüm bu konularla ilgili çalışma gruplarına AHEF temsilcileri bizzat katıldılar ve UEMO tarafından da istenen, çok değerli bulunan katkılarını sürdürmeye devam edeceklerdir.

22.11.2002

Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ’ı ziyaret ettik. Toplantıya Sayın Bakanımızın dışında, HSK Başkanı Sayın Yrd. Dr. Mustafa Aksoy ve THSK Bşk. Yrd. Sayın Dr. Halil Ekinci ve Federasyonumuz adına Başkan Dr. Murat Girginer, 2.Başkan Dr. Akif Emre Eker ve Sayman ve Hukuk Mevzuat Komisyonu Koordinatörü Dr. H.Şenol Atakan katılmışlardır. AHEF Yönetim Kurulu olarak yeni uygulama yönetmeliği taslak metni üzerinde görüş ve önerilerimizi, bunun yanında çekincelerimizi ve kırmızı çizgilerimizi ilettik. Devamında THSKB’de çalışmalarımız devam etti.

25-26-27 Kasım 2012

 Sosyal Güvenlik Kurumu, ilk defa gerçekleştirdiği çalıştay organizasyonuna fikirlerini sormak üzere ,tüm kurumlardan üst düzey yetkilileri çağırdı. Gebze’de gerçekleştirilen 3 günlük toplantıya AHEF Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu adına Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Dr. Tolga Sucu katıldı.

 

Toplantıda 8 grup halinde çalışıldı. AHEF’in bulunduğu masa; 2 STK temsilcisi, SGK Daire Başkanları, DPT ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşuyordu. Federasyonumuz adına Dr. Tolga Sucu, özellikle aile hekimlerinin hastalarıyla ilgili tüm verileri görmesi gerektiği , kronik hastalıklarla ilgili ilaçlardaki bazı kısıtlamaların kaldırılması ,SGK’nın aile hekimlerini zora sokan uygulamaları ile ilgili, vatandaşa sorumluluklar yüklenmesi ve Aile Hekimliği uygulamaları ile ilgili bir çok konuda SGK temsilcilerine ayrıntılı açıklamalar yaparak ,AHEF ve aile hekimleri adına önerileri sundu.

27-28 Kasım 2012

 Aile Hekimliği uygulamasında çok önemsenen ve Kalite komisyonunun başarı ile yürüttüğü “Aile Hekimliği İş Yükü Analizi Projesi”yle ile ilgili olarak THSK’dan AHEF'e iletilen davet üzerine AHEF adına resmi görüşmelerde bulunmak üzere Kalite Komisyonu Başkanı Dr. Alper Zobarlar ve Dr.Rıdvan Karagöz Ankara'da düzenlenen iş yükü analizi ön çalışma grubu toplantısına katıldılar.

 

Toplantıda Sağlık Bakanlığını; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Halil EKİNCİ ile beraber Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Aile Hekimliği Eğitim ve Geliştirme Daire Başkanlığı, Aile Hekimliği Uygulama Daire Başkanlığı, Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı, Ruh Sağlığı Programları Daire Başkanlığı, Obezite-Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı, Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı, Kronik Hastalıklar,Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı çoğu daire başkanı düzeyinde olmak üzere temsil etti.

 

Bunların yanı sıra toplantının bilimsel veri işleyişini ve finansman aşamasını organize etmek için UNİCEF, Merkez Bankası, Verimlilik Genel Müdürlüğü yetkilileri ve bir çok üniversiteden endüstri mühendisliği hocalarıyla birlikte Aile Sağlığı Mensupları Derneği temsilcileri katıldı.

PAYLAŞ: