AHEF UEMO Toplantısındaydı

 

AHEF

UEMO(AVRUPA GENEL PRATİSYENLER BİRLİĞİ)

TOPLANTISINDAYDI

 

         Avrupa’da yeni mezunlar ağır iş yükü yüzünden Aile Hekimliğini seçmiyor

 

Dr Zafer Kalaycıoğlu,Dr Serdar Gürel 16-17 Kasım 2012’de Berlin’deki UEMO toplantısına AHEF adına  katıldılar.

 

Büyük alkış ve ilgi alan AHEKON tanıtım sunumumuz Dr.Serdar GÜREL tarafından 2013’te İrlanda’da yapılacak UEMO ve Praq’ta yapılacak olan WONCA toplantıları sunumlarının ardından gerçekleştirildi. AHEKON 2013 tanıtım CD ve broşürlerimiz katılımcılara dağıtıldı, geri bildirimlerden çok beğenildiği görüldü.

 

Toplantıda, Almanya CDU/CDS koalisyon partisi milletvekili ve sağlık komisyonu üyesi Dr. Rolf Koschorrek Almanya’da cok disiplinli ve iyi bir sağlık sistemi olduğunu, son dönemdeki krizler ve demografik değisikliklerden etkilenmeden bu sistemi sürdürmenin tek hedefleri olduğunu belirtti.

            Almanya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Ulrich Weigeldt ise daha fazla aile hekimine ihtiyaçları olduğunu, Aile Hekimliğinin özendirilmesi gerektigini, özellikle doktor açığının kırsal kesimlerde daha çok hissedildiğini, uç dal uzmanlıklarının fazla artmasının olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Bu problemleri ancak politikacıların çözebileceğini ifade etti.

            Aile Hekimliğinin uzmanlık kabul edilmediği Avusturya, İtalya, İngiltere, Belçika temsilcileri Aile Hekimliği eğitimlerini anlattılar.

Professional Qualifications Directive(2005/35/EC) denen bir yönergenin  revizyon sürecinde, konunun aile hekimleriyle ilgili kısmı olan ve aile hekimliğinin koşulsuz olarak tüm Avrupada uzmanlık sayılması gerektiğini öngören, kısa süre sonra hukuksal anlam kazanacak bu yönergenin sonuçlandırılmasında UEMO nun üstüne düşeni yaptığı vurgulandı. UEMO Başkanı Ferenc Hajnal Avrupa Birliğine üye ülkelerin, Avrupa Parlamentosu milletvekillerine ulaştırılmak üzere “aile hekimliğinin bir uzmanlik oldugu”nun ilgili yonergenin Ek V  5.1.3 no’lu kısmına eklenmesini talep eden bir dilekçe hazırladığını söyledi.

Başkan yardımcılarından Nena Kopcevar Gucek yapılan bir araştırma sonucunda yeni mezunlara neden aile hekimligini secmedikleriyle ilgili soru yöneltilince diğer uzmanlık dallarına göre durumu ikinci olarak ağır iş yükü olduğu ortaya çıktığını belirtti.

Aile Hekimliğinin bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesini sağlamak, tüm Avrupa’da geçerli olması, serbest dolaşım hakkı, sürekli tıp eğitimi UEMO’nun ana hedefleri olarak ortaya çıktı.

Tüm bu konularla ilgili çalışma gruplarına AHEF temsilcileri bizzat katıldılar ve UEMO tarafından da istenen, çok değerli bulunan katkılarını sürdürmeye devam edeceklerdir.

Saygılarımızla,

AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: