Nöbet konusunda açıklama

AHEF Başkanımızın illere gönderdiği açıklama:

Değerli Başkanlarımız,
   Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı görüşmemizde İl Halk Sağlığı Müdürlerine gönderilen genelge açıklayıcı bilgiler ekli dosyadadır.
   Başkanımıza AHEF olarak nöbetleri kabul etmediğimizi her fırsatta iletiyoruz. Kendi kurumları dışında Kamu hastaneleri tarafından istenen nöbetleri kısıtlamak genel yaymamak için uğraş veriyor. Sahada olacak sıkıntılı durumları hemen iletmemizi ve yeni yönetmelikte nöbetler ile ilgili kıstasların daha kapsamlı düzenleneceğini ifade ediyor. Sahadaki uygulamaları iletirseniz müdahil oluyoruz. Sinop, Isparta, Tekirdağ, Samsun ve en sonunda bugün Bolu nöbetleri durduruldu.
   Ekli belge ve bilgileri siz değerli başkanlarımızla paylaşıyoruz.
   İlinizde ki Aile Hekimlerine iletebilirsiniz. Dernekler olarak elinizi güçlendirmek için AHEF olarak çalışmaya devam edeceğiz.
   Saygılarımızla...

 
Dr.Murat Girginer
 AHEF YK Bşk

 

 

THSK-LOGO-2-Üst Yazı.jpgT.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

 

 

Sayı     : B.10.1.HSK.0.06.00.00/

Konu   : Aile hekimliği çalışanlarının

nöbet yükümlülükleri

 

 

………………………………. VALİLİĞİNE

 

 

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu çerçevesinde hizmet vermekte olan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına, 12/7/2012 tarih ve 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6354 sayılı Kanununun 12’nci maddesiyle, ihtiyaç ve zaruret hâsıl olduğunda haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet yükümlülüğü getirilmiş olup, bu yükümlülüğün yerine getirilmesiyle ilgili esaslar 03/08/2012 tarihli ve 209 sayılı yazımız ile illere duyurulmuştu. Buna rağmen illerde farklı uygulamaların devam etmekte olduğu gözlediğinden aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür:

 

1)      Nöbetlerin o sağlık tesisinde görev yapan tüm hekimlerin (baştabip yardımcıları ve bütün uzman hekimler dahil) ve yardımcı sağlık personelinin dahil edildiği havuzdan hazırlanacak nöbet listeleri doğrultusunda yürütülmesi gerekmektedir.

 

2)      Hizmetin, sağlık tesisinin kendi personeliyle sürdürülememesi durumunda öncelikle ildeki diğer sağlık tesislerinden (hastaneler, TSM’ler…) görevlendirme yapılmalıdır.

 

3)      Buna rağmen nöbet için ilave sağlık personeline ihtiyaç duyuluyorsa, mezkûr genel yazımız çerçevesinde, Halk Sağlığı Müdürlükleri ile koordine edilmek suretiyleve aile hekimliği hizmetlerinde aksamaya mahal verilmemek kaydıyla, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarından nöbet hizmetlerinde yararlanılabilecektir.

 

            Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY

                                                                                                                                                                                                  Kurum Başkanı                                                              

PAYLAŞ: