Aile Hekimlerinin İzin Aktarım Hakkı Bir Kez Daha Tescillendi

Aile Hekimlerinin izin aktarım hakları konusunda verilen Yürütmeyi Durdurma kararına; itirazı bölge idare mahkemesi reddetti.

  
       Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve AHEF Genel Sekreteri  Dr. Lütfi TİYEKLİ mahkeme kararı ile ilgili şu bilgileri verdi.

         Sağlık Bakanlığının, aile hekimleri belirsizlikler üzerinden baskı kurma politikası yaptığımız mücadele ile yıkılmaya başlamıştır.
        Bakanlık bu zamana kadar "Kamu çalışanı" olmanın tüm kötü taraflarını kullanarak Aile Hekimlerini serbest piyasa ekonomisinin kuralları içine itmektedir. İşine geldiği noktada siz kamu çalışanısınız işine geldiği noktada siz özel sektörsünüz demektedir.

       Bu garip uygulamalardan bir tanesi de "Aile Sağlığı Çalışanlarının izin düzenlemeleri" idi. Bakanlık Anayasa Mahkemesi 2008 yılında aile hekimlerini "Diğer Kamu Çalışanı" diye tanımlamasına rağmen ısrarla 2015 yapması gereken izin hakları ile ilgili kanuni düzenlemeyi yapmamıştır. Israrla aile hekimlerini bir bürokratın iki dudağı arasından çıkacak hükümler ile yönetmeye çalışmıştır.

           Anayasa Mahkemesinin ve Danıştay'ın kararlarına rağmen ısrarla kanuni düzenleme yapmamış ve aile hekimlerinin izin haklarını fiili durum oluşturarak düzenlemeye çalışmıştır.

          Aİle Hekimlerinin izin haklarındaki idarenin yaptığı hukuksuzluğu belgelemek amacıyla KAHED Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği olarak bir çok davalar açtık. Bu davalardan Dr. Arzu CAN EMLİK üzerinden açtığımız "Yıllık izinlerin ertesi sözleşme dönemine aktarılamaması" konulu davada Kaharamanmaraş İdare Mahkemesi Yürütmeyi Durdurma Kararı vermişti.

           Burada alınan yürütmenin durdurulması kararı çok önemlidir. Yürütmenin durudurulması kararı verilebilemesi için "Yapılan işlemin açıkça hukuka aykırı olması" ve " yapılan işlem konusunda telafi edilemeyecek zararların doğması" şartlarının bir arada olması gerekir. Mahkeme aile hekimlerinin izin haklarını kısıtlamanın açıkça hukuka aykırı olduğunu söylemiştir.

          Bunun üzerine idarenin avukatları "aile hekimlerinin aslında izin hakkı yoktur" iddiası ile verilen yürütmeyi durdurma kararının iptali için Gaziantep Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunmuştur.

        Bölge İdare Mahkemesi de aile hekimlerinin izin hakları konusunda kıstlama yapmanın hukuka açıkça aykırı olduğunu tescilleyerek idarenin yürütmenin durdurulması talebini reddetmiştir.

                Konu ile belegeleri http://ailem.ahef.org.tr/groups/130999987 de bulabilirsiniz.

               Tüm camiamıza tekrar hayırlı olsun.

  

PAYLAŞ: