Danıştay 5. Dairesinden Entegreler için Flash Karar

DANIŞTAY: ENTEGRE DE OLSA AİLE HEKİMLERİNE NÖBET GÖREVİ VERİLEMEYECEK
 
AHEF İle Sağlık Bakanlığı arasındaki hukuk savaşında aile hekimleri yeni bir dava daha kazandı.
Bilindiği üzere Türkiye’de 173 Entegre Hastanede çalışan 540 civarında aile hekimliği birimi bulunmaktadır. Entegre sağlık hizmeti sunulan bu aile hekimliği birimlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına kendi ek işlerine ilaveten nöbet de tutturulmaktadır. Nöbet tutan çalışanlara ertesi gün nöbet izni de verilmemektedir.
 
Aile sağlığı çalışanları kesintisiz 32 saat çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Aile hekimleri yıllardır bunun hukuksuz olduğunu, bu şartlarda sağlık hizmeti verilemeyeceğini iddia etmekte idi.
 
Bursa da yerel idari mahkemenin reddettiği davanın temyiz edilmesi üzerine Danıştay 5. Dairesi bu konuda son noktayı koydu: aile hekimlerine görev tanımı dışında görev verilemez; hastanelerde nöbet listelerine dahil edilemez, nöbet tutturuldu ise izin verilmek zorundadır.
 
Konu hakkında detaylı bilgi veren AHEF Genel sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ’nin açıklamaları şu şekilde:
Sağlık Bakanlığı Entegre Devlet Hastanesi bünyesinde çalışan arkadaşlarımıza deyim yerinde ise “Köle” muamelesi yapmakta idi. “Sizlere az nüfus veriyoruz ama 7/24 çalışacaksınız “ diye baskı yapılıyordu.
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan kırsal sağlık hizmetlerine büyük darbe vuran değişiklikler kapsamında, entegre hastanelerde  çalışan meslektaşlarımızın ücretlerinde düşüşlerde olmuştu.
AHEF olarak bu tip uygulamaları hep yargıya taşıdık.
Bursa ilinde AHEF Hukuk Müşavirliği desteği ile bir aile hekimi adına dava açtık. Bursa 3. İdare Mahkemesi davamızı reddetti. Biz yılmadık. Davamızı Danıştay’a taşıdık. Danıştay yine bizim haklı olduğumuza karar verdi.
Son zamanlardaki kazandığımız tüm davalarda olduğu gibi Danıştay yine aile hekiminin görev tanımına atıf yapmıştır.
Artık aile hekimlerini kimse 7/24 çalışmaya zorlayamayacaktır.
AHEF olarak ısrarla aile hekimlerinin bu ülke için çok hassas, önemli görevlerinin olduğunu ve bu görevlerin zaten yeteri kadar is gücü olusturdugunu belirtmiştik. Görev tanımı dışında iş verilemeyeceğini söylemekteyiz.
Hukuk, bizim söylemlerimizi doğrulayarak, Sağlık Bakanlığı’nın tüm tezlerini boşa çıkarmaktadır.
“Sahadan kopuk, entegre hastanede 1 gün çalışmamış, aile hekimliği nedir bilmeyen, ben yaptım oldu bitti” anlayışı artık Türk Sağlık Sistemine zarar vermeye başlamıştır. “Biz her şeyin en iyisini biliriz, sahanın görüşü önemli değil, yönetmelik ile genelge ile her sorunu çözeriz, sorunları halı altına süpürelim” anlayışı bir an önce bitirilmelidir.
Bakanlık şunu bilmelidir ki artık karşılarında organize olmuş, sahayı bakanlık bürokrasisinden çok daha iyi bilen, aile hekimliğine sahip çıkan, ülkemizin her yerindeki çalışanlara sahip çıkan, açtığı her davayı kazanan, sahayı yönlendirme gücüne sahip bir meslek örgütü olarak AHEF var.
Türkiye’nin en büyük idari fiyaskosu “Aile hekimliğinde nöbet dayatması” konusunda açtığımız davalar da yağmur gibi devam etmektedir. Bu davaların sonuçları da artık gelmeye başlayacaktır.
Önceki dava sonuçlarını açıkladığımızda soruna çözüm üretme yerine kendince algı operasyonu ile geçiştirmeye çalışanların bu davalar karşısında ne diyeceklerini çok merak etmekteyiz.
 
 
 

PAYLAŞ: