AHEF Mitingi

13 ARALIK 2014 CUMARTESİ/ ANKARA

 

AİLE HEKİMLERİ HAKLARINI ARAMAK İÇİN ANKARA’DA, 5000 AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANININ KATILDIĞI “ AİLE HEKİMLİĞİNE SAHİP ÇIK “ MİTİNGİ YAPTI..

 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF herkesi Aile Hekimliğine Sahip Çıkmaya davet ediyor.

Tüm medeni ülkelerin sağlık sistemlerinin temelinde yer alan Aile Hekimliği uygulaması ülkemizde son 2 yıldır yapılan yanlış düzenlemelerle bitirilme noktasına getirildi.  İstenen Eski Sağlık ocağı sistemine dönüş ve hastaların sahipsiz, hekimsiz bırakılması ise Aile hekimleri biz yokuz diyor.

Aile hekimliği uygulaması ile birlikte sahada özveri ile çalışan ve vatandaşa sahip çıkan aile hekimleri ile ebe ve hemşireler, sağlık göstergelerinde özellikle anne ve bebek ölüm hızlarını düşürdü, aşılamada ise son iki yıldır Avrupa şampiyonu oldu.

Bu kadar başarılı bir aile hekimliği uygulamasına sahip çıkıp geliştirmek yerine nedense bakanlık sürekli geriye gidecek adımlar atıyor. Aile hekimliği uygulamasından eski sağlık ocağı sistemine dönüş adeta eski SSK hastaneleri dönemine dönüştür. O zamanları vatandaşlarımız çok iyi bilirler. Bitmeyen kuyruklar, ilaç sıraları, kalitesiz sağlık hizmeti... Aynı şey eski sağlık ocağı sisteminde de vardı. Hasta kuyrukları, bir gittiğin doktoru bir daha görememe, aşıları gebeleri bu kadar sık takip edememe, yoğunluk kalabalık, kalitesiz sağlık hizmeti sunumu… Amaç eski sağlık ocağı sistemine dönmek ise biz aile hekimleri buna izin vermeyeceğiz. Aile hekimliğinden memnun olan vatandaşlarımıza sesleniyoruz. ”Aile hekimliğine ve aile hekimliği çalışanı doktor, ebe ve hemşirelere sahip çıkın”

Yaklaşık 12 yıl önce uygulanmaya başlayan Sağlıkta dönüşüm programının son iki yılda dışına çıkılmış ve hedeflerinden sapılmış durumda. Güçlendirilmesi gereken bir Aile hekimliği uygulaması hedef olması gerekirken, aile hekimliği uygulamasında olmaması gereken iş yükleri ile aile hekimleri bezdirildi, gerçek görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerini yapamaz hale getirildi. Bu Dünya Sağlık Örgütünün 2014 yılı Ekim ayında yayınlanan Türkiye raporunda da yer aldı.” Kronik hastalıklardan hipertansiyon ve Diyabette aile hekimleri teşhiş ve tedavisini yönetememeye başladı” denmektedir. Bunun sebebi açıktır, aile hekimleri asli görevlerini yerine getiremeyecek kadar iş yükü altına sokulmuştur. Bırakın artık Aile Hekimliğimizi yapalım. Ailelerimize sahip çıkalım. Bırakın artık nöbetsiz hekimlik olmazı, aile hekimliği nöbetsiz başarılıdır, nöbetle engel olmazsanız daha da başarılı olacaktır.

Kaldı ki Sağlık hizmeti sunulan değil talep edilen bir hizmettir. Bu güne dek aile hekimlerinin çalışma saatlerinden vatandaşların herhangi bir memnuniyetsizliği yoktur. 08-17 saatleri arasında herkes gelip sağlık hizmetini almaya devam etmektedir. Hasta Memnuniyet oranı %78 ile en yüksek aile hekimlerindendir. Hiç bir aile hekimimize de hastaların tarafından çalışma saatleri ile ilgili bir talep gelmemiştir.

 Biz aile hekimliğine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı da sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla,

AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: