Kınama ve tekzip

08.12.2014

 

İ H T A R N A M E

 

KEŞİDE EDENLER           : 1. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

                                                  2. Dr. Murat GİRGNER – 11426801508 .

VEKİLLERİ                                    : Av. Arda AŞIK

                                                 Uluyol Alper Sk. Torunlar İş Mrk. No:1 Kat:3/10, Bursa

 

MUHATAP                           : İpekyol Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Md. Şahin ÖZNUR

                                                 Mimar Sinan Mahallesi Tekel Cad. Konak Apt. Kat: 5 No: 10,                                                      Haliliye / Şanlıurfa

 

KONU                                   : İpekyol Gazetesinin 01.12.2014 tarihindeki nüshasında ve http://www.gazeteipekyol.com/ozel-haber-haberleridoktorlarin-isi-9-bebegin--olumunden-onemli-17251.html internet adresinde yayımlanan “Doktorların işi 900 bebeğin ölümünden önemli!” başlıklı gerçeklere aykırı ve doğruluğu araştırılmadan yer alan habere ilişkin cevap ve düzeltme metnimizin sunulmasıdır.

AÇIKLAMALAR               :

 

            Siz sayın muhatap tarafından sağlanan İpekyol Gazetesinin 01.12.2014 tarihindeki nüshasında ve http://www.gazeteipekyol.com/ozel-haber-haberleridoktorlarin-isi-9-bebegin--olumunden-onemli-17251.html internet adresinde Aile Hekimlerine kamuoyu önünde küçük düşürücü, aşağılayıcı ve meslek onur ve şerefini rencide edici, hakarete varan hitamlarda bulunulmuştur. Yapılan bu yayın müvekkil federasyon üyesi tüm aile hekimlerinin olduğu gibi Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat GİRGİNER’ in de kişilik haklarını zedelemiştir.

 

            Müvekkil Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu;

            -           Üye dernekleri ulusal ve uluslararası platformlarda, resmi ve özel kurumlar nezdinde temsil etmek,

            -           Mesleki kariyer ve onuru korumak, aile hekimleri arasındaki veya aile hekimi - hasta arasındaki ilişkiler ve hasta ve hekim hakları ile ilgili etik ilkeleri belirlemek, kuralların uygulanmasını izlemek, kurallara uyulmadığı durumlarda gerekli girişimlerde bulunmak,

            -           Aile hekimlerinin özlük haklarının korunmasına ve geliştirilmesine, ilgili alanlarda yasadıkları sorunların tespitine ve çözümüne yönelik çalışmalar yapmak,

            -           Kuruluş amaçları doğrultusunda, üye derneklerin ve bu derneklerin üyelerinin idare ve yönetmelikler ile ilgili doğrudan ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda, üyelerini her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek ve ettirmek, dava açmak yetkisine sahiptir.

 

            Müvekkil federasyon, 63 il derneğin üyeliği ile üyeliği ile varlığını devam ettirmekte ve Türkiye’de görev yapan tüm aile hekimlerinin yaklaşık % 70’inin temsilini sağlamaktadır.

 

            Aile Hekimleri görev ve yetkilerini yasalardan alan ve birinci basamak sağlık hizmetlerini sunan kamu görevlisidirler. Görevlerini ifa ederken Aile Hekimliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler ile Tıbbı Deontoloji Nizamnamesi hükümleri uyarınca hareket ederler.

 

            Bahsi geçen yayında Aile Hekimlerinin para kazanmadıkları için kasıtlı olarak yapmadıkları görevleri nedeni ile Şanlıurfa’da geçtiğimiz yıl 20’ye yakın annenin ve 900 civarında bebek ölümünün gerçekleştiğine, Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 19 aile hekiminin bu nedenle sözleşmelerinin feshedilmesi için işlem yapıldığı ancak müvekkil Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri tarafından bu girişimin engellendiği iddia edilmiş ve bahse konu yazı da 900 bebeğin hayatının aile hekimlerinin işi yanında önemsiz olduğuna vurgu yapan provakasyona varan kişisel hakları ihlal eden hakaret dolu ithamlarda bulunulmuştur.

 

            Kamuoyu önünde Aile Hekimleri hakkında bu tarz asılsız, gerçeklere aykırı ithamlarda bulunulmuş olması kamu görevlisi olan Aile Hekimlerinin görevlerini ifa etmelerini engellemekte, hasta ve hekim güvenini ortadan kaldırmakta ve tüm aile hekimlerinin kişilik haklarını, mesleki onurlarını zedelemektedir.

 

            5187 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesi yollaması ile aynı kanunun 4. ve 5. maddeleri uyarınca söz konusu yayının internet ortamından çıkarılması ve 5187 sayılı Basın Kanun’un 14. maddesi uyarınca söz konusu yayın hakkında düzeltme ve cevap hakkımızın yayımlanması konusunda birebir şahsi sorumluluğunuz bulunduğu açıktır.

 

            Yapılan yayın nedeni ile müvekkilin tüm Türkiye’de temsilini üstlenmiş olduğu Aile Hekimlerinin kişilik hakları zedelenmiştir. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesi gereğince; öncelikle http://www.gazeteipekyol.com/ozel-haber-haberleridoktorlarin-isi-9-bebegin--olumunden-onemli-17251.html adlı internet sitesinde yayımlanan “Doktorların işi 900 bebeğin ölümünden önemli!” başlıklı yazılan haberin, işbu ihtarnameyi tebliğ aldığınız tarihten itibaren iki gün içerisinde yayından çıkarılmasını ve ekte bulunan düzeltme ve cevap metninin bir hafta süre ile internet ortamında yayımlanmasını,

            Anayasa, 5187 sayılı Basın Kanunu, Basın Ahlak İlkeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne tamamen aykırı gazete haberi yayımınızı şiddetle kınadığımızı belirtir, bu haber metinlerinin her türlü hukuki, cezai ve tazminat talepli dava haklarımız saklı kalmak kaydı ile aynı sayfada, aynı puntolarla ve diğer yasal koşullara uygun olarak işbu ihtarnameyi tebliğ aldığınız tarihten itibaren üç gün içerisinde ekte bulunan düzeltme ve cevap metninin yayımlanmasını,

            Aksi taktirde 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesi ve 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14. Maddesi gereğince yasal yollara başvurulacağı, eyleminize uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca hakkınızda kamu davası açılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 24. Ve devamı maddeleri uyarınca hakkınızda tazminat davası açılacağı ve her türlü yargılama masrafı ile avukatlık ücretinin tarafınıza yükletileceği siz sayın muhataba ihtar olunur.

 

            Sayın Noter; üç suretten ibaret olan işbu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanmasını, bir suretinin muhataba Hızlı Posta vasıtasıyla tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar eden vekili olarak talep ederiz.

 

                                                                                                          İhtar Edenler

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

Dr. Murat GİRGİNER

Vekili

Av. Arda AŞIK

Eki; Cevap ve Düzeltme Metni

Cevap ve Düzeltme Metni

 

İpekyol Gazetesinin 01.12.2014 tarihindeki nüshasında ve http://www.gazeteipekyol.com/ozel-haber-haberleridoktorlarin-isi-9-bebegin--olumunden-onemli-17251.html internet adresinde yayımlanan “Doktorların işi 900 bebeğin ölümünden önemli!” başlıklı haber ile tüm Aile Hekimleri hakkında küçük düşürücü, aşağılayıcı ve meslek onur ve şerefini rencide edici, kişileri töhmet altında bırakan, hakarete varan hitamlarda bulunulmuştur. Söz konusu yakışıksız ifadeler meslek ahlakı ile ifade edilebilir nitelikte değildir. Tüm Aile Hekimlerine yapılan bu karalamaları kabul etmemiz mümkün değildir.

 

Yasalar uyarınca dürüst ve doğru haber verme yükümlülüğü altında olan basın mensubu tarafından, muhtemelen eksik ve hatalı bilgilere dayanarak sarf edilen ve 21000 kişilik bir hekim camiasını kamuoyu önünde küçük düşüren ifadeler tarafımızdan üzüntü ile izlenmiştir.

 

Toplumun hekime karşı güvenini zedeleyecek, hiçbir kanıta ve bilimsel temele dayanmayan, basit ve hakarete varan ifadeler, dedikoduya varan soyut bilgiler çerçevesinde düzenlenen haberin, bu derece saygınlık dışı bir üslup ile ifade edilmesi düşündürücüdür.

 

Hakaret niteliği taşıyan bu söylem ve gerçek dışı ifadeler hekime karşı şiddetin yeni bir tezahürü olarak algılanmaktadır. Toplum ile hekimi karşı karşıya getiren, hekimi halkın önünde küçük düşüren, hedef tahtası yapan basın mensupları; ülke genelinde yaygın olan yaşanan hekime karşı düşmanlığın bir temsilcisi olarak karşımıza çıkmıştır. Yayımlanan haberi, tüm aile hekimleri camiasına, onları yetiştiren tüm hocalara, onlardan güven duygusu içinde hizmet almaya devam eden tüm halkımıza bir saldırı olarak algılamaktayız.

 

Aile Hekimleri, tıp fakültesi mezunu olan, onlarca yıldır sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana çocuk sağlığı merkezleri, acil servislerde halka sağlık hizmeti veren ve 2005 yılından beri aile sağlığı merkezlerinde verdikleri sağlık hizmetini sürdüren deneyimli ve vakur meslek mensuplarıdır. Görevlerini ifa ederken büyük bir özveri ve sadakat ile hizmet veren aile hekimleri hakkındaki söz konusu ifadeler en basit anlatımla haksızlık ve iftiradır.

 

Aile Hekimleri görevlerini 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ve bu kanunun 8. maddesine dayanılarak yürürlüğe konulan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sürdürmektedirler.

 

Aile Hekiminin görevleri ise Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 4. maddesi ile düzenlenmiştir. Aile Hekimi kendisine kayıtlı olan azami 4000 kişi hakkında koruyucu hekimlik hizmetleri sunmak ile görevlidir.

 

İlgili haberde “15-45 yaş kadın izlemi” olarak ifade edilen ancak gerçekte “15-49 yaş kadın izlemi” olup bu hizmetin amacı gebelik ve doğumla ilgili komplikasyonların en sık ortaya çıktığı 15-49 yaş nüfusta kişilerin sağlıkla ilgili gerekli izlemlerinin yapılmasını sağlamaktır.

 

Bu izlemde; Ergen danışmanlığı, Evlilik öncesi danışmanlığı, Gebelik öncesi danışmanlığı, Gebelik danışmanlığı, Anne sütü ve emzirme danışmanlığı, Kanser taraması danışmanlığı, kendi kendine meme muayenesi danışmanlığı, Menapoz danışmanlığı, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar danışmanlığı, beslenme danışmanlığı, genel aile planlaması danışmanlığı, Yönteme özel aile planlaması danışmanlığı hizmetleri verilmektedir.

 

Söz konusu hizmetlerin verilebilmesi için ilgili vatandaşın kendisinin kayıtlı olduğu aile hekimine başvurması gerekmektedir. Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 18. Maddesi uyarınca vatandaşa yapılan bildirim ile aile hekiminin izlem yükümlülüğü sona ermektedir.

 

Söz konusu izlem hizmetinin kişilerin cinsel hayatı, korunma yöntemleri, gebelik tespit ve danışmanlığı hizmetlerini kapsadığı dikkate alındığında Hasta Hakları Yönetmeliği uyarınca kişinin hekime müracaatı olmadan muayene ve izlem görevlerinin gerçekleştirilmesi hukuken mümkün değildir. Nitekim uygulamanın ilk hayata geçtiği tarihlerde kızının gebeliğinden haberdar olmayan ebeveyne Sağlık Bakanlığı tarafından kızının gebeliği hakkında bildirim yapılması çokça tartışılmış, toplum değerleri ve hasta hakları dikkate alındığında aile içi şiddet, sağlıkta şiddet gibi olaylara yol açması nedeni ile eleştirilmişti.

 

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği uyarınca da aile hekimleri yapmış oldukları tüm görev ve yükümlülükleri ay sonunda internet ortamında Sağlık Bakanlığına bildirmektedir. Görevlerin yerine getirilmesinde yapılan eksiklikler hakkında aile hekiminden kesintiler yapılabilmekte ve ihtar puanı cezaları verilebilmektedir.

 

Haberde bahsedilen olaylar ise tamamen provokasyon içermektedir. Şanlıurfa’da geçtiğimiz yıl 20’ye yakın anne ve 900’e yakın bebek ölümü gerçekleştiği iddiası doğru olsa bile sorumluluğunun aile hekimlerine yüklenmesi insafsızca yapılan bir karalama niteliğindedir. Tüm aile hekimleri insan hayatına yönelik kendi hayatlarını ortaya koyarak fedakarca görev yapmaktadırlar.

 

Yine görevlerini fedakarca yerine getiren aile hekimlerimiz hakkında mesleki onurlarını zedeleyici ve gerçek dışı, hayal ürünü bilgilere dayanarak kötüleyici ifadelere izin vermemiz de mümkün değildir.

 

Adalet duygusu gelişmiş olan halkımızın bu gibi mesnetsiz ve şahsi çıkar içeren yaklaşımlara teveccüh etmesinin mümkün olmadığını bilmekle birlikte, sorumluluk sahibi hiçbir basın mensubunu halk ile hekim arasına bu şekilde bir nifak sokması kabullenilebilir bir durum değildir.

 

Yapılan haberin fütursuzluğu aile hekimlerini yıldırmayacak ve bilimsel temellere dayanan mesleklerini icra etmeye, her gün milyonlarca hastaya aynı güler yüz ve bilimsellik ile sağlık hizmeti sunma çabasına devam edilecektir.

 

Hekimliği şahsi ihtiras ve çıkarlarına malzeme yapan ve halk ile hekimin arasını açan, şiddet yanlılarını mesleğe ve insanlığa saygıya davet ediyoruz. Kamu vicdanını sızlatan, hekime karşı şiddetin farklı bir görüntüsü olan bu olayı kınıyoruz.

 

Mesleğimizin saygınlığına zarar veren bu yaklaşımların düzelmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Halkın sağlığına değer veren, tıbbiyeli olmaya saygı duyan tüm meslektaşlarımızı zedeleyen bu durumun tekrarlanmamasını diler, bu gibi durumlarda tüm hukuki süreçlerin kullanılacağını kamuoyuna duyurmak isteriz.

 

Kamuoyuna saygılarımızla sunarız.

 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat GİRGİNER

Adına

Av. Arda AŞIK

PAYLAŞ: