Artık yapısal çözüm istiyoruz

 

Türkiye’deki “teşvik edilmiş acil başvuru sorunu” artık tüm sağlık sistemini bitirme noktasına getirmektedir. Aile hekimliğini bitirme uğruna vazgeçilmeyen bu garip uygulama artık hastaneleri de bitirme noktasına getirecektir.

Sağlık Bakanının son açıklamaları AHEF olarak daha önceki tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. Dün aile hekimlerini 7/24 çalışmaya zorlayanlar bugün tüm hekimleri 7/24 çalıştırmaya zorlamaktadır.

Sağlık Bakanlığımız sağduyulu seslere kulak tıkamaktadır. Sorunu görmezden gelmektedir. Kamuoyunu yanıltmaktadır. Popülizm uğruna hem tüm sağlık sistemi hem de halkın sağlık hizmet alma hakkı kısıtlanmaktadır.

Halkımız şunu bilmelidir.

1)      Acil servisler hızlı işlem yaptırma, beklemekten kurtulma yerleri değildir.

2)      Sağlık sistemi sadece hekim üzerinden dönen bir hizmet değildir. Size söylenen gece yarılarına kadar mesai koyacağız söylemleri mantıklı değildir. Laboratuvarı, röntgeni, teknik destek olmadan yapılan sadece “hasta bakmaktır”. Size vakit ayrılmasını engelleyen her sistem sizin sağlığınızı bozar

3)      Türkiye’deki tüm sağlık personeli 7/24 saat çalışsa bu yanlış kurgulanan sağlık sistemine çözüm olamaz.

4)      “Türkiye gelişti, yıllık hekime ortalama başvuru sayımız gelişmiş ülkeleri geçti.” Söylemi tamamen kandırmacadır. Gelişmişliğin kriteri bu değildir. Artırılmaya çalışılan bu oran sadece hekimin size ayırdığı vaktin azaldığı anlamına gelmektedir.

 

Sağlık Bakanlığı hala sorunu ve çözümü “Acil başvuru fazla: doktor mesaileri artırılarak sorun çözülür “ olarak göstermeye çalışmaktadır. Tüm dünya bir hekimin faydalı çalışabileceği saati bilirken bizim bakanlığımız bunu halkımızdan saklamaktadır.

Vatandaşlarımıza “sağlık okuryazarlığı” bilinci kazandırılmadan, birinci basmağa gereken önem verilmeden bu sorunlar çözülemez.

Yapısal çözümlere kulak tıkayan bakanlık artık gerçekleri görmelidir. Gelişmiş ülkelerdeki gibi sorunun ve çözümün tarafları ile bir araya gelerek ülkemiz gerçekleri ile örtüşen bir yapısal çözüm üretmelidir.

 

AHEF YÖNETİM KURULU

 

 

PAYLAŞ: