Aile hekimleri bu haftada nöbete gitmedi

Sağlık Bakanlığı ile ülke genelinde hizmet veren 21 bin 352 aile hekimi arasında yaşanılan 'Cumartesi krizi' devam ediyor. Uygulamanın ilk başlangıç günü olan 3 ocak günü ülke genelindeki aile hekimlerinin yüzde 80'inin gitmediği belirtilirken Bursa'da bu oranın yüzde 87.24 olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, "Cumartesi günü nöbeti uygulaması aslında aldatmacadır. Sağlık Bakanı göreve geldiğinden bu yana aile hekimliği uygulamasının kalitesinin artırılması noktasında hiç bir şey yapmamıştır. Defalarca söyledik, aile sağlığı merkezlerinde röntgen de çekilsin' diye ama duyan olmadı." dedi. 

Sağlık Bakanlığı'nın, hastanelerin acil servislerindeki yoğunluğu azaltmak adına 'aile sağlığı merkezlerinde cumartesi günleri de bir aile hekimi ve hemşirenin nöbet tutması' genelgesine karşı çıkan aile hekimleri, bugün de göreve gitmedi. Bursa'da da onlarca aile sağlığı merkezinin kapısı bugünde kapalı kaldı. Cumartesi günü mesaisine gitmeyen yağışlı havaya rağmen Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Eylemde konuşan Türk Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Mustafa Köse, "2013 yılında aile hekimliklerinde yapılan muayene sayısı 210 milyon. Yani bir hekim bir yılda ortalama 10 bin muayene yapıyor. Dikkatinizi çekerim; bu sadece muayene sayısı, diğer görevleri değerlendirmeye bile almıyoruz. Çalışanları zorlayan, yetersiz istihdam ve ağır iş yükü yetmezmiş gibi bunun üstüne bir de nöbet eklemek isteyenlerin gözleri var görmüyorlar." diye konuştu. 

BU HAFTA DA AİLE HEKİMLERİMİZİN YÜZDE 90'ININ MESAİYE GİTMEYECEĞİNİ BEKLİYORUZ

AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer de mesaiye gitmeme oranlarını açıkladı. Girginer, şunları kaydetti: "Daha kaliteli hale getirmek için Sağlık Bakanlığı bir şey yapmıyor. Bu nöbet uygulaması da halktı aldatmaktan başka bir şey değildir. Aile sağlığı merkezlerimizi cumartesi günü sendikaların çağrısına uyarak kapatarak, vatandaşın sağlık ocağı sistemine geri dönmesini istemiyoruz. Vatandaşların cumartesi mesai talebi de yok. Hekimler bilgilendirdi. Halkımız da bize destek çıkıyor. Ülke genelinde 3 Ocak için yüzde 80 oranında aile hekimleri göreve gitmedi. Bursa için geçen hafta göreve gitmeme yüzde 87.24’tü. Bu hafta yüzde yüze yakın olmasını bekliyoruz. Bu haklı tepkimize de katılmasını bekliyoruz. Bakanlık doğru verileri yayınlasın, insanları kandırmasın. 10 ocak için beklentimiz yüzde 90 oranını üzerindedir. Ülkemiz genelinde 21 bin 352 aile hekimi var." 

CUMARTESİ MESAİSİ ALDATMACADIR

Cumartesi günleri nöbet tutturulmasının aslında aldatmaca olduğuna dikkat çeken Dr. Girginer, "Bakan göreve geldiğinden iki senedir aile hekimliğinde sunulan hizmet kalitesinin artırılması noktasında hiç birşey yapmamıştır. Kaliteyi artırmaya yetmediği gibi nisanları kandırmaktan başka bir şey değildir. Sağlık sistemine dönmek istemiyoruz. Eski sağlık ocağı sistemine dönmeyi kabul etmiyoruz. İtirazımız; bunun için. Gelen vatandaşların diyabet tahlillerini yapalım, tansiyon hastalarımızı kontrol edelim. 2010’dan beri aile hekimlerine zaten kronik hastalığı olanlar gitmiyor. Sağlık Bakanlığı öncelikle bu insanların aile sağlığı merkezlerinde hizmet almalarını sağlamalı. Biz defalarca söyledik,.Aile sağlı merkezlerinde röntgen çekilsin. Sağlık Bakanlığı bürokratlarından birisinin İstanbul’da vatandaşların yüzde 60’ının aile hekimliğine gitmediğini, bu sebeple sistemin artık yürümesinin imkansız olduğunu söylediğini duyduk. Buna çok üzüldük." diye konuştu. 

cihan.com.tr


 

PAYLAŞ: