2016 UEMO Sonbahar Toplantısı

2016 UEMO Sonbahar toplantısı 21-22 Ekim tarihlerinde Romanya'nın başkenti Bükreş'te gerçekleştirildi. Toplantıda AHEF'i, Dr.Orhan Tekin, Dr. Tansu Dere ve Dr. Uğur Şanlıtürk temsil etti.

UEMO Sonbahar toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri, Fransa'nın üyelik başvurusunun kabulü ve oylanması oldu. Türkiye delegasyonun da olumlu yönde oy verdiği Fransa, oy birliğiyle UEMO'ya kabul edildi.

Toplantıda, Avrupa Komisyonunda lobi faaliyeti yapmak üzere, Brüksel'de UEMO adına bir büro oluşturulması yönünde karara varıldı. Bu faaliyeti üstlenen İngiltere, Türk delegasyonunun da desteğini aldı. UEMO Genel Kurulu, bu alanda çalışması için İngiltere British Medical Association'a (BMA) 6 aylığına yetki verdi.

UEMO'da gündeme gelen en şaşırtıcı konu ise Avrupa Birliği'nin yeni uygulaması oldu. Avrupa Birliği ülkelerinde çalışan eczacıların yetkilerini genişletmeye yönelik karar, UEMO tarafından eleştirildi ve bu yönde ortak bir bildiri yayınlanmasına karar verildi.

Bildiride, basit rahatsızlıkların tanısını koyma ve tedavi etme, sağlık eğitimi verme, aşılama gibi faaliyetlerin, bu konuda yeterli eğitimi olmayan eczacılarca uygulanmasına izin verilmesinin toplum sağlığına zarar verebileceği; hasta-eczacı arasında bir çıkar çatışmasının olabileceği uyarılarında bulunuldu. Bildirinin yetkili makamlara iletilmesi kararlaştırıldı.

Türk delegasyonu, yoğun geçen bir çalışma programının ardından 23 Ekim günü Türkiye'ye döndü.

 

PAYLAŞ: