AHEF Sağlık Bakanı İle Görüştü

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile AHEF adına yapılan görüşmeye katılan heyet, AHEF İkinci Başkanı Dr. Mehtap Gürbüz Aslan, Ankara Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Akif Emre Eker ve Sakarya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Rıdvan Karagöz'den oluştu.

13 Aralık 2016 tarihinde, Ankara gerçekleşen toplantıya, birinci basamaktan sorumlu Müsteşar Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz ve bakan danışmanı Dr. Halil Ekinci de katıldı.

Toplantıya katılan AHEF heyetinin aktardığı görüşme notları ve konu başlıkları şöyle:

- Öncelikle İstanbul'da yaşanan elim terör olayı sebebiyle ülkemiz adına başsağlığı dilenmiş olup, terörle mücadele konusunda aile hekimleri olarak bizlerde gerekli destek de bulunarak yapılan her türlü terör eylemini lanetlediğimizi ilettik.

- AHEF adına katıldığımız "Politika Laboratuvarı" çalıştayında, sağlık politikaları oluşturulurken, aile hekimlerine de söz hakkı verdiği için teşekkür ettik.

- En güncel konumuz olan sağlıkta şiddet ile ilgili sorunlarımızdan bahsettik. Kendisi gündemi yakından takip ettiğini, durumdan rahatsız olduğunu, en kısa sürede konuyla ilgili elle tutulur sonuçların alınacağı çalışmalar yapılacağını iletti.

- Son 2 - 3 yıllık dönemde aile hekimliğinin geriye gitmese bile duraksadığının farkında olduğunu, aile hekimliği sistemini kendi evladı gibi düşündüğünü, dolayısıyla bu durumdan rahatsızlığını iletti.

- Birinci basamakta anne çocuk sağlığı konusunda elde edilen başarıda aile hekimlerinin katkısının büyük olduğunu, aynı başarıyı kronik hastalık takibi ve kanser taramalarında da göstereceğimize inandığını belirtti.

- Aile hekimlerinin ödeme sözleşme yönetmeliğinde ücret kayıplarının olacağının asılsız olduğunu bilmemizi istedi.

- Kaliteli sağlık hizmeti anlayışı içinde, hekimin hak edişinden kesilerek kalite beklenemez dedi. Aynı şekilde ikinci üçüncü basamakta da hak kaybı olmayacağını söyledi

- Kronik hastalık takibine yönelik açıklamasında, toplumda aynen ana çocuk sağlığı hizmetlerinde olduğu gibi, takip ile aynı başarıyı yakalayacağımıza inandığını iletti.

- Akılcı ilaç uygulamalarının hastalık takipleri kadar önemli olduğunu vurguladı.

- Görüşmenin genelinde bakanlık ile aile hekimlerinin işbirliği içerisinde birçok sorunun üstesinden gelebileceğimizi konuştuk.

- Bakanlığın her tür çalışmasında aile hekimlerinin görüşlerini değerlendireceklerini söyledi. Bakanlık saha koordinatörlerinin özellikle bu dönemde daha aktif ve daha etkin olacağını, illerdeki aile hekimliği dernekleriyle iletişim halinde olacaklarını belirtti.

- Özellikle performansa dayalı sistemi beğendiğini, dolayısıyla kronik hastalık ve kanser taramalarında performans sistemini işletmek istediklerini söyledi. Bizler de bunun bir alışkanlık haline gelmesinden duyduğumuz rahatsızlığı ilettik ve bir İşin yapılabilmesi için illa performansa tabi olması gerekmediğini, aile hekimlerinin isterse ve inanırsa bu işlere de sahip çıkabileceklerini, fakat gereksiz iş yükü ve nüfus fazlalığı yüzünden gerçekten yapmamız gereken bunun gibi işleri maalesef yapamaz hale geldiğimizi ilettik. Bunun üzerine, Ocak ayı itibariyle kademeli olarak düşürülecek olan nüfuslarımız bizleri belli oranda rahatlatacağını ve bu taramaların ilk bir yıl performanstan muaf olarak yapılabileceğini belirtti. Hedef nüfus belirlenirken, ortalama maksimum %70 gibi bir ulaşımı başarılı kabul edeceklerini, yeni dönemde 0 nüfuslu sanal ASM'lerin tefrişatının kurum tarafından sağlanacağını ve ulaşması gereken binin üzerindeki nüfusa 18 aylık bir süre verileceğini belirtti.

- Sayın bakanımız aile hekimlerine vermiş olduğu uzmanlık sözünün arkasında olduğunu ve bunun için çalışmalara başlandığını da bildirmemizi istedi.

- Son olarak aile hekimlerine bir mesajı olup olmadığını sorduğumuz Akdağ, "Size güveniyorum." diyerek aile hekimlerine selamlarını iletti.

 

Aktarılan konu başlıkları ile ilgili detaylar, ilerleyen günlerde duyurulmaya devam ediecektir.

PAYLAŞ: