AHEF ELAZIĞ ZİYARETİ

  • Görüntüleme: 3526
  • 29 Şubat 2020
  • .

 
Bilindiği gibi ülkemiz deprem kuşağında ve yakın zamanda üst üste meydana gelen  depremler ardından yaşananlar da  gösteriyor ki bu konuda hala yapılması gereken çok şey ve alınması gereken önlemler var. 
 
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri tarafından, yaşanan Elazığ depremi sonrası bölgede aile hekimlerini ziyaret edilerek, sahadan güncel bilgiler alındı.
 
 Federasyon üyesi İl derneği ELAHED yönetim kurulu üyeleri ile birlikte görüşmelerde bulundu. İl sağlık müdürü ve Valilik ziyaretlerinde bölgenin durumu ve aile hekimliği özelinde yapılabilecekler hakkında görüşüldü. 28 Şubatta yapılan görüşmeler ve gözlemler sonrası AHEF’in tespit ve önerileri kamuoyu ile paylaşıldı. Yerel televizyonlara Ahef Başkanı Sayın Özlem Sezen tarafından deprem sonrası yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda röportaj verildi. 
 
Taleplerimiz ve çözüm önerileri: 
 
Deprem bölgesinde olan ülkemizde özellikle de büyük bir deprem beklenen İstanbul’da tüm ASM'ler ve sağlık kuruluşları depreme dayanıklılık açısından gözden geçirilmelidir. Gerekli yapı güçlendirmeleri yapılmalıdır. 
Yıkım kararı olan ASM binaları yerine Sağlık Bakanlığı tarafından yeni binalar inşa edilmelidir. 
 
Kentsel dönüşüm planlanan bölgelerde öncelikle ASM binaları ve tüm sağlık kuruluşları depreme dayanıklı olacak şekilde ve halkın ulaşımı rahat olacak bölgelerde planlanmalıdır. 
 
Elazığ özelinde ise,
 
Deprem yaşanan bölgelerde zarar gören ASM binaları boşaltılarak, hızla yapılan yeni kamu binalarına taşınmalıdır. İlk planda yıkım kararı verilen 7 aile sağlığı merkezi kamu tarafından inşa edilmelidir. 
 
Depremden zarar gören ASM malzemeleri bakanlığımız tarafından tamamlanmalıdır. 
 
Aile Hekimleri hakedişleri, deprem öncesi dönemde olduğu şekilde en az bir yıl süre ile ödenmelidir. 
 
Deprem bölgesinde performansa dayalı işlemlerde kişilere ulaşım sorunları da göz önüne alınmalıdır. 
 
Göçler ve yıkım tespit edilen bölgelerde nüfus kaymaları nedeniyle aile hekimliği çalışanlarının performans kaybı yaşamaması ve mağduriyet oluşmaması adına 1 yıl süreyle izlem ve aşı negatif performansları askıya alınmalıdır.
 
AFAD ile iletişim kurularak bölgeye yapılan yardımların planlaması vakit kaybedilmeden tamamlanmalı ve  Aile Sağlığı merkezlerinin yapımı, onlarimlari göz önüne bulundurulmalıdır. 
 
Şehrin yeni yapılanmasında kamu alanlarının imar durumları dikkatle incelenmeli, halkın sağlık hizmetine en etkin ve kolay ulaşabileceği alanlar belirlenmelidir. 
 
Başta Elazığ ilimiz olmak üzere yıkım kararı verilen ve hasar tespitleri yapılan tüm kamu hizmet alanları Kamu tarafından yenilenmelidir. 
 
Afet durumlarında akut olarak organize olabilecek ekiplerin Ülke genelinde planlaması yapılmalı ve acil eylem planları hazırlanarak duyurulmalıdır.
 
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak, her durumda Aile Hekimleri ve halkımızın yanındayız ve desteğe hazırız.
 
Görüşmelerden notlar : 
Yaptığımız görüşmelerde, Elazığ Valisi Sayın Çetin Oktay Kaldırım ve İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Cahit Polat 'ın samimi yaklaşımı bizleri mutlu etti. 
Özelikle Sayın Valimizin sağlık çalışanlarına yönelik samimiyeti , ilgisi taleplerimizin karşılanması noktasında bizi umutlandırdı. 
Dosyamızı ileterek , bundan sonraki süreçte Derneğimiz ile koordineli şekilde çalışmalar yapılmasının ve planlamalara dahil edilmesinin sözünü aldık. 
Sayın Valimize hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyoruz.
 
Sayın Valimiz ve İl Sağlık Müdürümüze sunmuş olduğumuz talepleri içeren dosyamız aynı zamanda AFAD Genel Müdürlüğüne ve Sağlık Bakanlığı'na da iletilmiştir. 
 
Görüşmeler boyunca, Elazığ Derneğimiz Yönetim Kurulunun sıcak ev sahipliği, çalışkanlığı, sahaya ilgisi, deprem nedeniyle yaşanan sorunlar ve Aile hekimlerinin güncel diğer sorularına yönelik çalışmalarından dolayı büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek isteriz. 
 
Sahada çalışan aile hekimleri ile yaptığımız toplantıda yaşadıkları travmaya rağmen hekimlerimizin gözlerindeki pırıltı, bizlere olan sevgi ve teveccühleri için de ayrıca büyük onur ve gurur duyuyoruz.
 
Aile hekimlerinin hak mücadelesinde yanında olmaya, zor zamanlarında onlarla omuz omuza tek yürek olmaya devam edeceğiz. 
 
Saygılarımızla. 
 
AHEF YÖNETİM KURULU 
 
Yapılan saha ziyaretleri, yıkım kararı verilen asmler, Valilik, AFAD ve İl Sağlık Müdürlüğü görüşmeleri :
 
1 - BALAKGAZİ 1 Nolu ASM
2- MUSTAFAPAŞA MAHALLESİ
3- BALAKGAZİ 3 Nolu ASM (hasarlı asm)
4- RÜSTEMPAŞA ASM 
5- VALİ FAHRİBEY ASM 
6- SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 
7- VALİ GÖRÜŞMESİ 
8- SÜRSÜRÜ Dilek Apartmanı Çadır Bölgesi
9- ABDULLAHPAŞA Mahallesi geniş yıkım alanı
10- BATIKENT ASM ( Yıkımın ortasındaki taşınacak ASM)
11- ABDULLAHPAŞA ASM
12- ZİVERBEY ELAHED TOPLANTISI

PAYLAŞ: