Ahef Online Pandemi Başkanlar Konseyi

  • Görüntüleme: 1442
  • 27 Nisan 2020
  • .

Ahef Online Pandemi Başkanlar Konseyi 
 
Değerli meslektaşlarımız,
Ahef Yönetimi tarafından geçtiğimiz günlerde başkanlar whatsupp, Ahef  face danışma, kişisel whatsupp, ahef kurumsal mail ve telefon yoluyla duyurusu ve bilgilendirmesi yapıldığı şekliyle skype bağlantısı üzerinden , 25.04.2020 tarihinde, il dernek başkan ya da temsilcilerinin katılımı ile  Ahef Pandemi Başkanlar konseyi gerçekleştirilmiştir.  
 
 Online konseyde toplam 44 Katılımcı yer aldı ve toplantı 5 saat 53 dakika sürdü. 
Katılım yapan illerin son durumu ve pandemiye ilişkin görüş ve düşüncelerini paylaşan İl Başkan ve temsilcilerimize yürekten teşekkür ediyoruz. 
 
Birlikte verdiğimiz bu savaşta herkesin önerisi ve katkısı Ahef için değerlidir. 
 
Bu noktada katılan 33 ilimizden gelen verileri incelediğimizde;
 illerimizde yüksek oranda triyaj yapılmaya çalışıldığı,
%76 oranında esnetilmis mesai uygulaması yapıldığı,
%15 nispetinde bu mesaiye bazı illerimizin uymadığı ve %9 ilimizin de kısmen uyduğunu gördük. 
Yine covid pozitif vaka tespit edilen illere baktığımızda sayıları değişmekle birlikte %60 ilimizde Covid pozitif sağlık çalışanı olduğunu,
%33 ilimizde sağlık çalışanı vaka olmadığını ve %6 ilimizde net veri bulunmadığını tespit ettik.
 Tabi bu test yapılan sağlık çalışanları üzerinden elde edilmiş verilerdi. 
Bu noktada rutin PCR testi yapılan il var mı diye illerimize sorduk. Maalesef katılan hiçbir ilimizde şu an itibariyle sağlık çalışanlarına rutin olarak yapılmadığını gördük. 
KKE dağıtılması konusunda sorgulama yaptığımızda %39 ilimizde sıkıntı yaşanmadığı,
%30 ilimizde başlangıçda yaşandığını ama sonradan kişisel ve dışardan (belediye yada özel kuruluşların katkısıyla) destekle aşıldığını , 
%21 oranda ise hala sağlık Bakanlığı'nın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. 
 Kısaca salgının ortalarında olduğumuzu var sayarsak sıkıntılar olduğu halde sağlık çalışanlarının özveri ile mücadele ettiklerini görüyoruz. 
Özel durumlar olarak cezaevi çıkışlı  kişilerin temaslı takiplerinin ulaşma güçlüğü nedeniyle sıkıntı yarattığı belirtildi. 
Genel olarak bu şekilde veriler toplandıktan sonra katılımcı arkadaşlarımızın görüş ve önerileri alındı. Bu toplantının daha erken yapılması gerektiği ve gerekirse daha küçük gruplar ile yenilenebilecegi bazı arkadaşlarımızca belirtildi.
Toplantıdan notlar; 
 
Birçok ilimizin online konseye katılmaması elbette katılımcıları kaygılandırdı.
Sıklıkla Birlik mesajı verildi..
Kısır çekişmenin kimseye faydasi olmadığı belirtildi.
 
Randevulu sistemi oturtmak lazım. PANDEMİYİ FIRSATA cevirelim denildi, 
Süreç sonlansa da  MHRS üzerinden hasta bakılabilir denildi.b
 
Kronik hastalık reçetesiz ilaç alımı Ahef 'in müthiş hamlesiydi,  pandemi sonrasına da devam ettirelim . Yükümüzü çok azalttığı ortada denildi.
 
Bilimsel çalışma yapalim, pandemide oluşan verileri kullanalım denildi..
Pandemiye özel Ahefin Sitesinden ve bazı istatistiklerden söz edildi. 
Ahef tarafından, elimizde veriler olduğu, önümüzdeki dönemde bu konuda bilimsel çalışma planlıyoruz bilgisi arkadaşlarımız ile paylaşıldı. 
 
Hatta, Pandemi çalışma grubunun hazırladığı Kılavuz yakın zamanda duyurulacak . Bütün literatür tarandı ve yapılan çalışmalar bir e-kılavuz halinde yayınlanacağı iletildi.
 
Meslek hastalığı ve icd kodu sorunu konuşuldu..
 
Cezaevi çıkışında takip sorununun çözülecegi ve bakanlıgin bizden bu grubu alacağı bilgisi iletildi.
 
Pandemi eğitimi videolari planlanmali denildi. Bölgesel online toplantılar önerildi ..
 
Ahefe gelir getirici yeni neler olabileceği konuşuldu. İktisadi isletme guclenmeli ve gerekirse KKE için üretim yapmalı önerisi geldi.
 
Bazı ffp maskeler kalitesizdi . İllerdeki bu maskelerin standardizasyonu sağlanması ve illerde aynı şekilde kaliteli maskeler dağıtılması gerektiği konuşuldu. 
 
Karantina altında olan sağlık çalışanlarının yerine görevlendirme konusu hala çözümlenemedi ve o  konuda Ahefin yazdığı yazılar ve girişimler iletildi. Yapılan görüşmelerde de görevlendirme yapılması gerektiği anlatılmıştı . 
Bu konu tekrardan dile getirilmiştir.
 
ASM lerde tüm çalışanların antikor testlerinin yapılması Ankara'nın sonuçlarının duyurulması ve yine toplumda da New York'taki örnek gibi bir bağışıklama taraması yapılması gerektiği konuşuldu.
 
Kamu spotları yapılarak daha fazla bu konularda farkındalık artırılması gerektiği anlatıldı.
 
Yerel basının illerimizde daha fazla kullanılması gerektiği konusunda dikkat çekildi sadece ulusal basında değil illerimizde de ile özel sorunların yerel basın tarafından dile getirilmesi sağlanmalıdır denildi.
 
Ek ödeme konusunda Federasyonun yapmış olduğu girişimler Sağlık Bakanımız özel kalemi, yine Bakanlığın Genel Müdürlük düzeyinde, bilim Kurulu tarafından da yapmış olduğumuz ek ödeme ile ilgili taleplerimiz dile getirildi. Basında bunların daha çok işlenmesi önerildi.
 
Ahef'in bir yardım sandığı olması gerektiği ifade edildi . Bununla alakalı ilerleyen dönemde yapılacak bir  genel kurulda bu konunun çalışması yapılabileceği ve yine hayatını kaybeden hekim arkadaşlarımızın aileleri ile ilgili yardım konusunda çalışma yapılması gerektiği aktarıldı.
 
Vekaletsiz izin hakkı sorunu devam ediyor.  Bunu da tekrar basında işleyelim denildi.
 
İl il veriler daha çok paylaşılmalı, tüm veriler bir havuzda toplanarak yayınlanmalı. 
Bilim kurullarında mutlaka derneklerden STK' lardan temsilciler olması gerektiği konuda bir eksiklik olduğu söylendi. Pandemi kurullarında birkaç ilde temsilci var. Ancak bunlar da maalesef efektif değil, yeteri kadar davet yapılmıyor denildi.
 
Ulusal basında evet, yer alıyoruz bir çok güzel şey yapılıyor söyleniyor. Fakat bunların öncesinde mutlaka bizlere bilgi verilsin. Bizlerde televizyonlardan izleyelim, kamuoyu oluşturalım. Bu konuda sosyal medyada bu konuları dile getirelim denildi. Yayınlara çıkmadan önce mutlaka Basın komisyonu tarafından görsellerle duyurulsun ve öncesinde saha bilgilendirilsin denildi.
 
SGK ile görüşülerek bazı ilaçların katsayıları arttırılsın ve keyfi kullanım ortadan kalksın denildi. Proton pompa inh. ve non steroid ağrı kesiciler geri ödeme kapsamında bazı kısıtlamalar ile kullanımının biraz daha azaltılması sağlanabilir ve repete için başvurular azaltılabilir denildi.
 
İzmir , Diyarbakır , Kırklareli, Samsun,  Kocaeli, Adana gibi bazı illerimizde kendi olanakları , derneğin imkanları ile bazı çalışmalar yapıldığı ve  box, önlük, tulum, siperlik gibi ekipmanlar üretildiği ya da  temin edildiği,  belediyeler ve bazı yardımseverler aracılığıyla dağıtımlar, dayanışma içinde çalışmalar yapıldığı anlatıldı.
 
Maske ve malzeme konusunda il sağlık müdürlüklerinin genel anlamda cok pasif kaldığı iletildi.
 
Temaslı izlemlerde 14 günden çok daha uzun süreler devam edildiği, 100 ün üzerinde günlük temaslı izlemi yapan hekimlerimiz var denildi. Temaslıların semptomu bittikten sonra da hala sistemden düşmüyor bu da hala bir sorun yaratıyor denildi.
 
ASM dezenfeksiyonu ve dezenfektan konusunda sıkıntı yaşayan bir çok il olmuştu, belediyelerin birçoğu çok nadiren ya da hiç temizlik yapmamıştır denildi.
 
Mardin gibi illerde hıfzıssıhha kurulları karar gereğince eve giderek aşı ve topuk kanı uygulaması, sorunlar iletildi. Bu hatalı kararin hayata geçmemiş olduğu aktarıldı. Yılmaz Başkanımız, bu konuda tepkimizi dile getirdik, hayata geçirilmedi dedi . 
 
Muğla Başkanımız, örneklerle kooperatif konusuna değindi fakat dikkatli olmak lazım, Federasyonu ek gelir getirecek şeyler araştırılmalı dedi.
 
Maalesef ihtiyaç konusunda uyarılara rağmen bir standart oluşmadı ve covid  enfeksiyonun ASM içerisinde biraz daha fazla artması riskini taşıdığı iletildi.
 
Emniyetin SGK çıktısını istemesi, ısrarla bu konuda var olan sistemin dışında bir çıktı istemesinin sıkıntıları, bedenen , ruhen yine bir rapor talebinde bulunulmasının anlamsızlığı dile getirildi. İstirahat raporları SGK çıktısı yeterli olmalı denildi.
 
Bilim kurulunda mutlaka olmalıydık bilimsel anlamda zayıf taraflarımız var Bunları geliştirmemiz gerekiyor denildi.
 
Esnek mesai konusunda bazı illerde uygulanmadığı biliniyordu. Bazılarında da gayri resmi şekillerde esnek mesai uyguladığını söyleyen iller oldu.
 
PCR testinin çok güvenli olmadığı ve klinik ile konulan tanılar konusunda da illerdeki verilerin yetersiz olduğu belirtildi. Aile hekimlerine kayıtlı hastaları ile ilgili pozitif olup olmadıklarına yönelik yeterince bilgi verilmediği iletildi.           
 
 Bütün bu öneriler ve istekleriniz doğrultusunda Ahef, geçmişte olduğu gibi bu gün de çalışmalarına devam edecek ve birinci basamağın savunucusu, en güçlü temsilcisi olduğunu göstermeye devam edecektir.
 
 Unutulmasın ki,  Dünyanın en güçlü devletlerinin bile sıkıntı yaşadığı pandemi sürecinde , gelirleri ve imkanları sınırlı olsa da ; 
Ahef ,  İl Derneklerimiz ve aynı zamanda sahada salgın savaşı veren aile hekimlerinden aldığı destek ve güçle mücadeleye devam edecektir.
 
 Saygılarımızla.
 
 AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: