3-9 EYLÜL 2023 HALK SAĞLIĞI HAFTASI

    Ülkemiz de 2001 yılından beri 3-9 Eylül tarihleri Halk Sağlığı haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta boyunca amacımız toplum sağlığı artırmak üzere bilgilendirici ve farkındalık yaratacak çalışmalar yapmaktır.

    Halk Sağlığı denildiği zaman sağlık sisteminin yükünü çeken birinci basamağın en önemli temsilcileri olan aile hekimleri akla gelmektedir. Bir yandan çocukluk çağı aşılamaları, bebek-çocuk izlemleri ve taramaları yaparken diğer taraftan gebe izlemleri ile kronik hastalık taramaları aile hekimleri tarafından yapılmaktadır. Taramalar ve izlemler ile hastalıklar daha ortaya çıkmadan veya kişiye geri geri dönüşümü olmayan zararlar vermeden tespit edilmekte ve erken dönemde önleme ve tedavi aşamalarını hızlıca geçilmektedir.
2022 yılı halk sağlığı haftası da bu sebeple taramalar ve izlemleri konu edinmiştir. Meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri erişkin yaş grubu için temel taramalar olup tüm bu taramalar aile hekimleri tarafından yapilmakta ve gerek görülmesi halinde bir ust basamak sağlık kuruluşuna sevk yapılmaktadır.
    2023 yılı için ise geçirmiş olduğumuz pandemi ve afet sonrası Bağışıklamanın öneminin daha da ön plana çıktığını düşünmekteyim. Bağışıklama denildiği zaman akla gelen sadece aile sağlığı merkezlerinde sağlık bakanlığı aşı takvimi ile sınırlı kalmamalıdır. Çocukluk çağında yapılacak menenjit ve rota virüs aşıları yanında erişkin yaş grubunda ise riskli kronik hastalığı olan veya 65 yaş uzerinde olması nedeniyle risk grubunda olan vatandaşlarımızın yaptırması gereken zatürre aşısı akla gelmelidir.
Tüm bu aşılar toplum sağlığımızın korunması için sağlam temeller oluşturmakta olup aşılama konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşmak için aile hekiminize randevu almak yeterli olacaktır.
 
80 milyon vatandaşımıza dokunan aile hekimleri olarak sağlık taramalarının ve bağışıklamanın önemini çok iyi biliyor halkımızın da bu konuda sorumluluk alarak aile hekimine başvurmasını istiyoruz.
 
Dr. Gökhan ERDOĞAN
AHEF Yönetim Kurulu Üyesi
 
 
 
 

PAYLAŞ: