AİLE HEKİMLERİNDEN TALEP EDİLEN PARMAK İZİ RAPORLARI HAKKINDA AHEF GÖRÜŞÜ

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunun “Hizmetin Esasları” başlıklı 5inci maddesinin üçüncü fıkrasının son cümlesinde “İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmî tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler, aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde aile hekimleri tarafından düzenlenir.” hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükümde de düzenlenmesi gereken rapor ve sair belgelerin MEVZUATININ OLMASI ve BU MEVZUATLARDA BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA DA DÜZENLENEBİLECEĞİNE dair hükmün bulunması gerektiği belirtilmektedir. 
 
30.09.2019 tarih ve 23642684-010.04-1618 sayılı Makam Olur’u ile aynı tarihte yürürlüğe konulan;  
SAĞLIK RAPORLARI USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE 
incelendiğinde ise sağlık raporları arasında da parmak izi alınıp alınamayacağına dair bir rapordan bahsedilmemiş, raporun nasıl düzenleneceğine yer verilmemiş ve bu raporu vermek için kimlerin yetkili olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır.
 
2659 sayılı ADLÎ TIP KURUMU KANUNU
 
Fizik İhtisas Dairesinin görevleri:(1)(3) 
Madde 21 – Mahkemeler ile hakimlikler ve savcılıklar tarafından gönderilen silah, mermi, yazı (Grafolojik daktiloskopik), (…) (3) imza, imza niteliğini taşıyan parmak izleri ile radyolojik, radyoizotop, klimatolojik, diğer fiziksel(2) materyal ve olaylarla ilgili olarak incelemeler yaparak sonucunu bir raporla tespit etmek.
 
T.C İçişleri Bakanlığı Nüfus ve vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 11/05/2023 tarihli İkinci Nesil Pasaport Uygulama Talimatı incelendiğinde, başvuru merkezlerine parmak izi vermeyen ya da doğrulaması yapılmayan kişilerin başvurularının alınmayacağı (M.16/1/f), Engelli, kopuk, gibi kusur tipleri sistemden seçilerek parmak izi alımının yapılması mümkün olmayan el ve/veya parmakların parmak izi alımından muaf olacağı, bandajlı, sargılı ve alçılı gibi durumlarda başvuru sahibinden tıbbi müdahalede bulunulduğuna dair ilgili sağlık kuruluşundan belge getirmesi gerektiği (M.16/2/f/2/c), parmak izinin tahribata uğramış olması, yeterli kalitede ize sahip olmaması, parmak derisinin pürüzlü olması gibi durumlar parmak izinin alıma uygun olmama durumu olarak tespit edilmiş olup bu durumlarda alternatif yöntemler belirtilmemiştir. (M.16/2/f/2/d)
 
 
a. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 5inci maddesi uyarınca, Her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunan kişilerin parmak izlerinin alınması yönünde polislere yetki verilmiştir.
 
İlgili mevzuatlar incelendiğinde Aile Hekimlerinin parmak izi alma konusunda yetkili olmadığı, ayrıca parmak izi alınabilir veya alınamayacak durumlarının tespiti için 2659 sayılı Adlı Tıp Kurumu Kanununa göre Fizik İhtisas Dairesinin görevli olduğu mevzuatla belirtilmiş olup Aile Hekimlerinin bu konuda herhangi bir yetkisi ve görevi bulunmamaktadır.
 
Bu sebepler göz önüne alındığında Aile Hekimi üyelerimizin sadece mevzuatla yetkilendirildiği ve sınırları net olarak belirlenmiş görevleri yerine getirmesi gerekmekte olup ayrıca yetkisini aşan ve kararsız kaldığı tüm durumlar için SEVK yetkisini kullanmasını öneriyoruz.
 
AHEF YÖNETİM KURULU

PAYLAŞ: