AHEF'in KATILIMIYLA ANTİBİYOTİK DİRENCİ FARKINDALIK HAFTASI ETKİNLİKLERİ...

AHEF'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte; ANKAHED yönetim kurulu üyesi Dr.Sümeyra Gürgen bugün AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) adına, DSÖ davetlisi olarak ''Antibiyotik Farkındalık Haftası Etkinlikleri'' kapsamın da yapılan toplantıya katıldı. Dr. Gürgen’in toplantıdan aktardığı bilgilerden konunun ne kadar önemli bir halk sorunu olduğunu ve küresel bir tehdit boyutuna ulaştığını gözler önüne serdi. 
 
Antibiyotik direnci topluma büyük bedeller ödeten bir sorun. Son 30 yıl içinde yeni antibiyotik gelişimi durdu. Antibiyotik direnci konusu ile ilgili kaynak ayırmaya öncelik verilmesi gerekmektedir. Antibiyotik direnci sebebiyle her yıl dünya üzerinde 2,5 milyon ölüm bekleniyor. Kapsamlı bir halk sağlığı paketi uygulanırsa 4,8 milyar dolar tasarruf umuluyor.
 
Türkiye'de 2011 yılında yazılan her 100 reçetenin 58'inde antibiyotik yer almakta, 2018'e gelindiğinde ise bu rakam 36'ya gerilemektedir. Ancak alınacak daha çok yol var. Yapılan araştırmalarda; her 4 reçetenin birinde akut tonsillofarenjit tanısı var.
 
DSÖ’nün 13 ülkede yaptığı çalışmada Türkiye en çok antibiyotik tüketen ülke olmuş ve tüketim profilimiz birçok ülkeden farklılık arzetmiştir.
 
AHEF adına katılan bir diğer katılımcı Uzm. Dr. Mehmet Arslan'ın toplantı izlenimleri ise;
 
Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonu ile Ankara’da düzenlenen Antibiyotik Farkındalık Haftası Sempozyumu’na AHEF olarak katılım gerçekleştirdik. Sempozyumda DSÖ, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji dernekleri yetkilileri konuşmalarını yaparak antibiyotik direncine dikkat çekmek istediler. Birinci basamak sağlık hizmetleri sunan aile hekimlerini toplantıda görmek, mutluluk verici ve olumlu bir gelişme olarak görülebilir.
 
Toplantıda antibiyotik direnci ile ilgili üzerinde durulan konuları özetleyecek olursak;
 
• Antibiyotik direnci küresel bir tehdittir ve her yıl 10 milyona yakın insanın antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülmektedir.
• Ülkemizde akılcı antibiyotik kullanımına 2015 yılından itibaren başlanmıştır.
• Yapılan çalışmalar sonucu antibiyotik içeren reçete oranı %42’den %31’e gerilemiştir.
• İlaçlar için ödenen paradan 7 yıl önce antibiyotikler için her 100 TL’nin 10 TL’si harcanırken, bu değer bugün her 100 TL’nin 5 TL’si şeklindedir. Bu bizim için çok önemli bir kazanım ve ekonomimiz adına olumlu bir gelişmedir.
• Diğer ülkelerde yapılan çalışmalar göstermektedir ki, antibiyotik direnci için yapılacak mali yatırımlar, sağlık harcamalarını yapılan yatırımlara göre kat kat azaltmaktadır. 
• Ülkemiz verilerine göre antibiyotiklerin %50’den fazlası doğru reçete edilmemekte ve reçete edilen antibiyotikleri hastaların yarısı doğru kullanmamaktadır. 
• Türkiye’nin DSÖ’nün akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili sistemine dahil olma sürecinde olan bir ülke olduğu belirtilmiştir. Renkli Reçete Bilgi Sistemi (RRBS), Reçete Bilgi Sistemi (RBS) gibi uygulamaların bu süreçle ilgili uygulamalar olduğu dile getirilmiştir. 
• Sağlık uzmanı olmayan kişilerin televizyonda yaptığı yanlış açıklamalar ve toplumu yanlış yönlendirmeleri ile ilgili nasıl mücadele edileceği ve toplum farkındalığını artırmaya yönelik izlenecek yol haritalarıyla ilgili net bir paylaşım olmamıştır.
 
Antibiyotik direnci ile mücadelede yapabileceğimiz öneriler;
• Ellerini yıka, dengeli beslen, iyi uyu, sağlık için hareket et
• Aşı ile hastalıklardan korun
• Hekimin önermediği sürece antibiyotik kullanma
• Antibiyotikte değil, sağlığında ısrarcı ol
• İlacını doğru şekilde ve önerilen sürede kullan
 
#DünyaAntibiyotikFarkındalıkHaftası
#AHEF
#AileHekimliği
#AkılcıAntibiyotikKullanımı
 

 

PAYLAŞ: